ALBLASSERDAM – Brandweer Alblasserdam is op zoek naar vier à vijf nieuwe vrijwilligers. In de afgelopen weken werd dit langs de doorgaande wegen al zichtbaar op spandoeken en ook op het Havenfestival was een kraam van de brandweer te vinden. Op 16 oktober 2019 wordt de wervingscampagne afgesloten en mogen geïnteresseerden deelnemen aan een belevings -en informatieavond. Vervolgens vindt na de sollicitaties de selectie plaats.

Geen dagtaak
Bij de brandweer in Alblasserdam zijn op dit moment 31 vrijwilligers werkzaam. Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’. De opleiding en training is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat een vrijwilliger geen dagtaak heeft aan het brandweerwerk.

Technisch inzicht
Brandweerman Bert Sieders vertelt: “We zoeken actieve en betrokken mannen én vrouwen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in hun woon- of werkomgeving. We hebben in het totaal toch wel vier à vijf nieuwe vrijwilligers nodig. En dan ook nog het liefst mensen die behalve in Alblasserdam wonen, daar ook werken. Behalve technisch inzicht, is bijvoorbeeld inlevingsvermogen ook wel handig.”

Opleiding
Een brandweervrijwilliger heeft een breed takenpakket. Naast het uitrukken voor brand, verleent hij of zij ook assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld voor het openknippen van een auto, een incident met gevaarlijke stoffen of het oplossen van stormschade. Een vrijwilliger volgt een basisopleiding voor manschap. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar. Daarnaast wordt er iedere maandagavond geoefend.

Vergoeding
Een brandweervrijwilliger ontvangt naast een vaste jaarvergoeding ook een wisselende vergoeding, afhankelijk van het aantal oefenuren en daadwerkelijke uitrukken.

Informatieavond
Woensdagavond 16 oktober 2019 organiseert de brandweer in Alblasserdam een informatieavond voor mensen die overwegen te solliciteren bij de brandweer. Tijdens de informatieavond kunnen  de bezoekers  kennis maken met de brandweer. Zij kunnen de brandweer zelf beleven en er wordt meer verteld over de brandweer en wat bij de functie komt kijken. Verder mogen de deelnemers ook zelf aan de slag: het blussen van een kleine brand, het bekijken van het brandweermaterieel en werken met hydraulisch gereedschap zijn kennismakingsonderdelen.

Aanmelden
De informatieavond vindt plaats in de brandweerkazerne aan de Dam 4 in Alblasserdam en start om half acht. Aanmelden voor de informatieavond kan via deze website.

 

Peter Stam van Alblasserdamsnieuws.nl mocht op een maandagavond mee tijdens de wekelijkse oefenavond, om te ervaren hoe het is om actief te zijn bij de brandweer. “Geblinddoekt rondlopen met ademlucht op zoek naar een gaslek is toch nog een stuk lastiger èn warmer dan ik dacht,” pufte Stam na afloop. 🙂