ALBLASSERDAM – Het kunstwerk ‘Zo hoog’ in het water langs de Van Eesterensingel in Alblasserdam is door onbekenden voorzien van lingerie. Wie het rode damesondergoed bij het beeldje heeft aangebracht is niet bekend. Zaterdag 28 september 2019 stopten diverse voorbijgangers om foto’s te maken van het opvallende tafereel in het water, nabij de Plantageweg. Het kunstwerk werd in de afgelopen jaren vaker ‘versierd’.

Dit gebeurde onder meer in 2012 tijdens de protesten tegen de plannen van het inmiddels failliete Nedstaal om asbesthoudend staalschroot te gaan verwerken. Toen kreeg het beeld een gasmasker opgezet.

Later in 2012 kreeg het kunstwerk een PvdA-sjaal om. Op een bijgevoegd kaartje was te lezen: “Wij koesteren de kunst in Alblasserdam met ’n warme sjaal, maar ook u Alblasserdammers.” De actie was toen bedoeld tegen de landelijke bezuinigingen op kunst en cultuur. De PvdA wil dat kunst niet de figuurlijke das om wordt gedaan.

Wie er nu achter de actie zit en of er nog een boodschap achter zit, is nog niet bekend. Heeft u hier meer informatie over? Tip de redactie via info@alblasserdamsnieuws.nl of 0640092253.

Het kunstwerk Gestrekt vooruit/ Zo Hoog in de Van Eesterensingel in Alblasserdam is een bronzen beeld van vrouwenfiguur met gestrekte armen en benen, dat het niveau van N.A.P. aanduidt. Het beeld van kunstenaar Frans Straaten werd in 2006 onthuld door wethouder Ad Cardon.

De kunstenaar lichtte zijn kunstwerk in 2006 toe met: “Met krachtsinspanning weten wij onder het niveau van N.A.P. te blijven. Dit alles heeft met beheersing van energie te maken. In een omgeving als Alblasserdam, omgeven door rivieren en polders, is alles gerelateerd met het water. De mens houdt met kunst en vliegwerk de voeten droog. Waardoor wonen en werken op deze plek mogelijk wordt. Verwijzingen in het bronzen beeld zijn te vinden in de aanduiding van niveau N.A.P. waar de dame naar kijkt. In de niet voor de hand liggende houding is de dynamiek te vinden, die de krachtsinspanning symboliseert. De gestrekte armen tonen tevens een balans. De keuze voor een vrouwfiguur heeft alles te maken met symboliseren van uithoudingsvermogen voor een langdurige krachtsinspanning.”