ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam lijkt toch wel op tijd te reageren op vragen van burgers. Afgelopen week meldde het Algemeen Dagblad, op basis van een onderzoek van ‘Wij Verdienen Beter’ dat de gemeente Alblasserdam ‘nog altijd veel te laat op burgers reageert’.

Meer dan een maand
Voor het onderzoek van ‘Wij Verdienen Beter’ werden alle gemeenten in Nederland per mail benaderd door met een vraag over de APV. Volgens het AD, dat zich baseert op de resultaten van Wij Verdienen Beter, zou de gemeente Alblasserdam er voor het tweede jaar op rij meer dan een maand over hebben gedaan om met een reactie te komen.

Anders
Burgemeester Jaap Paans kan zich echter niet in het artikel en de onderzoeksresultaten vinden: “Ons beeld is daar diametraal totaal anders op en we zijn op dit moment met de krant in gesprek over een rectificatie op dat punt,” vertelt hij.

Vragen
Door de SGP in Alblasserdam waren naar aanleiding van het artikel in het AD vragen gesteld aan het college. De partij wilde onder meer weten of het vaker voorkomt dat de gemeente te laat reageert en welke stappen het college gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat de communicatie verbetert.

Rectificatie
Burgemeester Paans: “Ik heb kennis genomen van de vragen van de SGP-fractie, die door meneer Ten Hove bij ons aangedragen zijn, over de afdoening van een mysterie-guest-vraag via de digitale lijn. Ons beeld is daar diametraal totaal anders op en we zijn op dit moment met de krant in gesprek over een rectificatie op dat punt. Wat is er feitelijk aan de hand: zowel in 2018 als in 2019 hebben we binnen zeer fatsoenlijke termijnen geantwoord. In 2018 hebben we binnen twee dagen gereageerd. Dus wat daar is misgegaan, is er misgegaan, maar dat moet in ieder geval niet gelden voor Alblasserdam. In 2019 is de eerste poging niet bij ons binnengekomen en een appèl vanuit de mystery guest is dezelfde dag nog beantwoord. Dus ook voor 2019 kunnen we ons niet herkennen in het beeld dat daar wordt geschetst.”

Zo afdoen
De burgemeester stelde na zijn antwoord voor om het bij de mondelinge reactie te houden. “Ik kan nu een heel proces op gang brengen om de schriftelijke vragen te beantwoorden, maar we kunnen het misschien ook zo afdoen. Ik zou het ook wat zuur vinden als we elkaar bezighouden met een weergave in een krantenartikel.”

Verrast
Jan Mark ten Hove van de SGP vond dit prima en antwoordde: “Dit verrast mij. Ik stelde de vragen op basis van de informatie die voor me lag. Ik wacht uw correspondentie verder af.”

Aanvulling burgemeester: “Waar ik in de raad over de vraag in 2019 zei: “1 dag” had ik moeten zeggen 1 week, 8 dagen om precies te zijn. Die ene dag had betrekking op het antwoord dat een andere Drechtstedengemeente op de vraag aan ons had gegeven. #murphydeedmee”