ALBLASSERDAM – Jaap en Hennie Zonnevijlle uit Alblasserdam zijn woensdag 25 september 2019 zestig jaar getrouwd. Het echtpaar kreeg woensdag burgemeester Jaap Paans op felicitatiebezoek. Als cadeau werd een boeket bloemen overhandigd. Het diamanten huwelijk wordt dit jaar echter nog niet echt gevierd. Al was er woensdag wel taart voor de burgemeester.
Voor de kerk
Hennie legt uit: “We zijn zestig jaar geleden voor de wet getrouwd, maar twee jaar later pas voor de katholieke kerk. Jaap zat eerst nog bij de marine op Curaçao en was dus ook niet thuis. Over twee jaar vieren we het jubileum met de familie.”

Uit Eindhoven
Jaap Zonnevijlle (81) en Hennie Stöver (78) komen beiden uit Eindhoven. Zij woonden vroeger tegenover elkaar en leerden elkaar in die straat spelenderwijs kennen. Op hun 15e en 18e kregen ze verkering. En drie jaar later gaven de twee elkaar hun jawoord. Meneer werkte bij de Marine en mevrouw werkte zes jaar lang in de Eindhovense Drukkerij. Op een dag vertelde een oom van Jaap dat ze bij de Kabelfabriek mensen zochten en dat je er dan gelijk een huis bij kreeg. De beslissing was snel gemaakt en het echtpaar verhuisde naar Alblasserdam, waar de twee in de Van Oldenbarneveltstraat gingen wonen. Daar hebben Jaap en Hennie 46 jaar gewoond. Inmiddels wonen de Damdorpers naar tevredenheid in één van de flatwoningen aan de Pieter de Hoochplaats.

Hoppen
Jaap hopte in zijn werkzame leven van de ene naar de andere baan. Na een aantal jaar bij de Kabelfabriek te hebben gewerkt, besloot hij internationaal transport te rijden. Later keerde hij toch weer terug naar de Kabelfabriek. Na een paar jaar ging hij toch weer aan het werk in de transportwereld. Nog weer later kwam Jaap terecht bij baggeraar Boskalis. Daar werd hij onder andere uitgezonden naar Saoedi-Arabië, Nigeria en Benin. Na zijn tijd bij Boskalis, werkte Jaap nog diverse jaren bij ARD in Zuidland. Dit bedrijf ging echter failliet. Meneer: “Ik was toen 52 en ben begonnen met mijn eigen koeriersdienst. Jazon Koeriersdienst, dat nu wordt gerund door mijn zoon.” Mevrouw hielp in die tijd haar man en later haar zoon in het bedrijf. Zij vertelt: “We bezorgden onder meer de kranten bij de distributiecentra. Ik vond het altijd ontzettend leuk werk.”

Kinderen en hobby’s
Echtpaar Zonnevijlle heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind. Meneer heeft als hobby modelbouwboten. “Ik begon met modelvliegtuigjes, maar die gingen teveel de boom in. Na heb ik alleen nog maar bootjes en daar vaar ik nog steeds mee,’ aldus Jaap. Verder draait hij nog altijd bardiensten bij de tafeltennisvereniging. Hennie had onder meer kleding naaien als hobby. Zij naaide veel kleding voor zichzelf en voor haar man.

Zolang het maar geen Ajax is
De Damdorpers zijn allebei fanatiek supporter van voetbalclub PSV. Ook andere familieleden zijn fan. Op plek twee komt een Rotterdamse club. Mevrouw vertelt: “Als wij met PSV geen kampioen worden, mag van mij Feyenoord het worden. Zolang het maar geen Ajax is.”