ALBLASSERDAM – De VVD en de SGP in Alblasserdam hebben dinsdagavond 24 september 2019, tijdens de commissievergadering in Landvast, vragen gesteld over de verkeersdrukte tijdens het Havenfestival in Alblasserdam. Verder vroeg de SGP zich af of tijdens het Feest aan de Haven de geluidsnormen niet zijn overschreden. Burgemeester Jaap Paans vertelde dat er te weinig goed is gegaan met verkeersmaatregelen en dat er in de toekomst gekeken moet worden naar een andere verkeersafwikkeling.

Maatregelen
Herman Verweij van de VVD vertelde: “We kunnen als Alblasserdam terugkijken op een mooie week Havenfestival; met afgelopen zaterdag een zonovergoten braderie en andere activiteiten rondom het centrum. Het feest zal niemand zijn ontgaan, want als hij de activiteiten al niet zelf heeft bezocht, dan heeft hij wel er in de wijde omtrek verkeerstechnisch last van ondervonden. Nu is enige mate van verkeershinder bij grote evenementen altijd wel aan de orde, maar dat is dit jaar wel van dien aard, dat ik de burgemeester zou willen vragen om de maatregelen die genomen zijn rondom de verkeersafwikkeling van het evenement te evalueren en ons daarover te informeren wat daarin goed ging en wat er beter kan en wat we daarvan in de dertigste editie in positieve zin mee kunnen nemen.”

Geluid
Corné van Werkhoven had een soortgelijke vraag en vroeg zich ook af of het geluid tijdens het Feest aan de Haven niet te hard is geweest. “We willen aandacht vragen voor de geluidsniveaus die in de late avond aan de orde waren. Kunnen die geëvalueerd worden ten opzichte van de toegestane niveaus volgens de evenementenvergunning?,” vroeg Van Werkhoven.

Andere afwikkeling
Burgemeester Jaap Paans zei het evenement te gaan evalueren. “Wat mij betreft is dat een simpele evaluatie. Er is te weinig goed gegaan in de verkeersmaatregelen en dat betekent dat wij naar een andere verkeersafwikkeling toe moeten in de toekomst bij evenementen van deze aard. En dan denk ik met name aan het Havenfestival en misschien ook in bepaalde mate aan de Paardenmarkt. En zeker ook bij de Molentocht. Op dit moment zijn we bezig met een groot verkeerscirculatieplan, om dat op de plank te hebben op het moment dat het tot een molentocht komt. Dit doen we samen met Molenlanden. Het gaat om maatregelen op de verre rijkswegen in de wijde omtrekken. Een afgeleide daarvan wil ik de basis laten vormen voor een verkeerscirculatieplan bij festiviteiten als het Havenfestival.”

Zo wil ik het niet meer hebben
De burgemeester vervolge: “Afgelopen weekend kwam er, mede door het mooie weer, te veel samen. Zo wil ik het niet meer hebben. Laat ik dat maar gewoon klip en klaar zeggen met deze bondige conclusie. Het wordt volgend jaar anders en dat ‘anders’ ga ik u voorleggen. Had het vooraf beter gekund? Ja wellicht wel. Je doet altijd wat redelijk was in het jaar ervoor en dat was nu niet meer goed genoeg.”

Nieuw-Lekkerland
Over het geluid zei Paans: “Ik heb gehoord dat Nieuw-Lekkerland optimaal heeft kunnen profiteren van de optredens in de avond in Alblasserdam. De één zal dat waarderen en de ander zeker niet. We hebben daar natuurlijk gewoon grenswaardes voor en beperkingen. Ik laat uitzoeken of we zeker weten dat het binnen de grenswaardes is geweest. Het geluid droeg goed ver.” De voorlopige indicatie van de burgemeester is dat het geluid nog binnen de wettelijke normen is gebleven.

Trots
De burgervader sloot af met de opmerking dat er teruggekeken kan worden op een fantastisch havenfestivalweek. “Daar mogen we allemaal wel trotst op zijn, maar wel met oog op verbetering.”