ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans noemt het onacceptabel dat de brandweer van Alblasserdam zaterdag 21 september 2019, tijdens het Havenfestival, zich een weg door het publiek heeft gebaand met een tankautospuit. “Ik was zeer verrast door de aanrukken en uitrukken van de brandweer. Het strookte niet met het beeld dat ik had van de afspraken die we hadden. Ik ga informeren wat daar nou feitelijk is gebeurd en hoe het gegaan is, zoals het is gegaan,” vertelde Paans dinsdagavond 24 september naar aanleiding van vragen van de SGP hierover.

Corné van Werkoven vroeg: “Wat we hebben begrepen, is dat de brandweer tot tweemaal toe dwars door het feestterrein is gegaan, terwijl de brandweer voorgaande jaren aan Kinderdijkse zijde geparkeerd stond. Kan dit meegenomen worden in de evaluatie?”

De burgemeester antwoordde: “Wat mij betreft is het eenmalig. We hebben er andere afspraken over. We verdelen de twee tankautospuiten over het dorp, zodat er vanuit twee posities kan worden aangerukt. Dat is hier niet gebeurd. Ik weet niet wat er is mis gegaan, maar dat evalueren we en daar maken we sluitende afspraken voor. Maar het gaat niet meer gebeuren dat hulpdiensten dwars door braderiepubliek uitrukken. Dat is gewoon onacceptabel en daar ben ik dan maar hard in. Het is nu goed gegaan, maar ook maar nèt.”

De brandweer rukte zaterdag, tijdens het Havenfestival diverse keren uit. In de middag was er bij Het Anker op het Wilgenplein een melding over koolmonoxide in het pand. De CO-meter van een ambulancemedewerkster was gaan piepen. De brandweer kwam met spoed ter plaatse, maar mat geen koolmonoxide. Mogelijk was de CO-meter van de ambulancemedewerkster kapot. Later op de dag rukte de brandweer nog een keer met spoed uit voor een rokende auto op het Cortgene. Aan het einde van de avond gingen de vrijwilligers op pad voor een benzinelucht in de Troelstrastraat.