ALBLASSERDAM – Het 29e Havenfestival in Alblasserdam is zaterdagavond 21 september 2019 afgesloten met het Feest aan de Haven. Ruim 5000 mensen kwamen naar het Landvast-terrein om daar te genieten van een lasershow en optreden van verschillende bands en dj’s, waaronder Dave Roelvink.

Rond 21.30 uur startte de lasershow bij de Haven. Halverwege de show viel echter ineens de stroom uit. Dit zorgde voor verwarring bij het publiek dat op en rondom de parkeerplaats stond. Was het al afgelopen? Is er iets misgegaan? Komt er nog meer? Later bleek dat er sprake was van stroomuitval. Nadat er weer spanning op de kabels stond, werd het laatste stuk van de show gepresenteerd.

Later op de avond was het festivalterrein zo vol, dat er geen nieuw publiek meer werd toegelaten. Sommige mensen probeerden door de hekken heen te breken. Ook werd geprobeerd, nadat een groepje gefaseerd was toegelaten, mee te lopen. Daarbij werd een meisje omver gelopen en moesten de politie en beveiliging optreden om orde op zaken te stellen.

Verder werd er tussen het publiek een man gesignaleerd die nog door de politie werd gezocht. De man werd direct meegenomen. Later werd er in ieder geval nog één persoon aangehouden. Deze man vroeg of de politie hem wilde taseren. Of er nog meer mensen zijn aangehouden, wordt maandag bekend.

Rond 1.00 uur ging de muziek uit en vertrokken de meeste bezoekers. Een aantal groepjes bleef hangen of ging nog door naar andere horecagelegenheden. Rond 02.00 gingen ook de andere horecagelegenheden dicht in het Damdorp. En rond 02.15 uur werden de laatste mensen op de Dam verzocht om ook te vertrekken.

Intussen waren de medewerkers van de buitendienst van de gemeente en het personeel van Landvast al begonnen met opruimen van het afval en het weghalen van de dranghekken.

De organisatie van het Havenfestival kijkt tevreden terug op de feestweek. “Bedankt Alblasserdam! Het is een fantastische week geweest, met als afsluiter een stralende dag en een knallend slotfeest. Tot volgend jaar!,” zo laat de organisatie weten.

Foto’s: Izaak van den Berg en Peter Stam.