ALBLASSERDAM – Donderdagavond 19 september 2019 is tijdens de buitenfilm bij Landvast in Alblasserdam de film ‘Alblasserdam, ons baken’ in première gegaan. Het gaat om een productie van ongeveer drie minuten, waar in het afgelopen half jaar hard aan is gewerkt door de Alblasserdammers Patrick Visser en Robin Lommerde van het bedrijf Visser Media & Design. De film werd donderdag aangekondigd door burgemeester Jaap Paans die de film even daarvoor al even mocht bekijken. “Visser Media is erin geslaagd een hele mooie, sfeervolle film over Alblasserdam te maken. Dit is echt iets om trots op te zijn,” vertelde Paans.

Karakter
De moodfilm is vrijdagmiddag ook online in première gegaan. Via allerlei kanalen van onder meer ondernemers, verenigingen en media zijn de beelden inmiddels te zien. Patrick en Robin hopen dat zoveel mogelijk mensen de beelden delen en bekijken. “Het is een project waar met veel passie is geprobeerd het karakter van ons dorp te schetsen. In het totaal hebben we hier een half jaar aan gewerkt. Alles hebben we in eigen beheer en op eigen kosten gedaan,” vertelt Patrick Visser.

Cadeau
Zijn collega Robin vervolgt: “In de film komen onder meer de unieke ligging van Alblasserdam, de scheepvaart, de grote evenementen en Kinderdijk als achtertuin aan bod. Er was voor Alblasserdam nog geen High end video. Deze video, die wordt begeleid met een professionele en poëtische voice-over,  is een cadeau van ons aan Alblasserdam. Uiteraard willen we op deze manier ook laten zien wat wij als bedrijf kunnen.”

Niet iedereen
En hoewel Patrick en Robin veel gefilmd hebben, moet er volgens het tweetal niet verwacht worden dat alles en iedereen uit Alblasserdam in de film voorkomt. “We hebben een keuze gemaakt en ons best gedaan om een mooi totaalbeeld te geven, maar het is voor ons niet mogelijk om iedereen te bedienen in de film. We hebben er om die reden ook voor gekozen geen mensen aan het woord te laten, maar een voice-over onder de beelden te zetten. Bekende gezichten die in de film te zien zijn, zijn onder meer Thijs Donkervoort, Bertus de Zwart, Adri Baijens en Dennis Dekker.”

Sfeer
Burgemeester Jaap Paans was donderdag vol lof over de film. Voorafgaand aan de première sprak hij het publiek toe en zei: “Wat ik vorig jaar tijdens de buitenfilm heb ervaren, is de sfeer die werd opgeroepen met de film. Zo’n film doet veel met je op een avond. Nu zijn we vanavond in de bijzondere omstandigheid, dat we ook zo’n stukje sfeer hopen over te dragen over Alblasserdam. En dat is niet omdat wij dat vanuit de gemeente weer zo nodig moesten. Nee, helemaal niet zelfs. Want er is een jongeman ooit hier bij Landvast binnengestapt en die zei tegen Hans Laheij: ‘Mag ik een filmpje maken?’ Nou, dat mocht. En dat is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met elf mensen.”

Trots op mooie film
Paans vervolgde: “Dat bedrijf maakt voor de meest grote bedrijven, heel professionele films. Patrick Visser, van Visser Media is erin geslaagd een hele mooie, sfeervolle film over Alblasserdam te maken. U heeft de première en wordt allemaal ambassadeur van de film en het ‘Alblasserdamgevoel’. Ik hoop dat de sfeer die hij heeft vastgelegd in de film, wordt overgebracht op u en via u op vele anderen. Dit is echt iets om trots op te zijn.”

Bioscoop
Mensen die de film nog eens op groot scherm willen zien, kunnen zaterdag 21 september in de bioscoopzaal bij Landvast de film bekijken. Om het kwartier zal ‘Alblasserdam, ons baken’ afgespeeld worden.