ALBLASSERDAM –  Een 24-jarige Alblasserdammer moet voor drie maanden de cel in voor het veroorzaken van botsingen in Dordrecht en Ridderkerk. Verder moet de man 27 maanden zijn rijbewijs inleveren en moet hij een geldboete betalen van 950 euro. De straf, die door de meervoudige kamer van de Rotterdamse Rechtbank werd opgelegd, is een stuk zwaarder dan justitie twee weken geleden had geëist. “Meneer is bijzonder hardleers en er is sprake grove schuld. De rechtbank kan daarom niet anders reageren dan met een strenge straf.”

De 24-jarige Damdorper botste eind april 2017 met zijn bedrijfswagen tegen een auto in Ridderkerk en reed daarna weg. De man kon even verderop aangehouden worden en bleek onder invloed van de drug GHB.

Whiplash
Ongeveer een maand later, op 3 juni 2017, ging het nog een keer goed mis. Dit keer waren de gevolgen een stuk groter. De Alblasserdammer knalde met een veel te hoge snelheid en onder invloed van drugs en alcohol tegen een auto op de N3. De bestuurster uit die auto raakte gewond. Zij liep een whiplash op, kon maanden lang niet werken en heeft nu, twee jaar na het ongeval, nog steeds dagelijks last van de gevolgen van de botsing.

Boete
Voor de botsing onder invloed van GHB in Ridderkerk werd de man veroordeeld tot een geldboete van 950 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie maanden. “Dit feit wordt hem ernstig aangerekend. Zeker omdat meneer al eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Het zwaartepunt ligt voor de rechtbank op de andere zaak,” zo vertelde de rechter tijdens het vonnis.

Grove schuld
De rechter vervolgde: “De aanrijding op 3 juni in Dordrecht gebeurde voor een verkeerslicht. Een mevrouw wilde net optrekken bij de verkeerslichten toen meneer tegen haar auto botste. Gezien de schade aan de voertuigen, was de snelheid van meneer fors te hoog voor die situatie ter plaatse. De verdachte bleek ook onder invloed te zijn van GHB en te veel alcohol. Die combinatie van te hard rijden en het onder invloed zijn van alcohol en drugs, zorgen ervoor dat in deze zaak sprake is van grove schuld.”

Bijzonder hardleers
De rechter besloot: “Bij de strafmaat hebben we gekeken naar de documentatie van de verdachte. De rechtbank heeft het hem zeer zwaar aangerekend dat verdachte voor soortgelijke feiten al eens is veroordeeld. Hij wist wat het betekende om onder invloed te rijden. Verdachte is bijzonder hardleers. De rechtbank kan daarom niet anders reageren dan met een strenge straf. Deze straf is hoger dan de straf die het Openbaar Ministerie heeft geëist. De rechtbank veroordeeld meneer voor dit feit tot een gevangenisstraf van drie maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 24 maanden.”

Eis
Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, vroeg het openbaar ministerie om een werkstraf van 150 uur, een geldboete van 950 euro en een rijontzegging van anderhalf jaar. De verdachte was zelf niet aanwezig bij de zitting. Het slachtoffer, een vrouw uit Strijen wel. De vrouw wilde de verdachte zien, maar die kwam niet opdagen.

De Alblasserdammer heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dat niet doet, is het vonnis definitief.