ALBLASSERDAM – Een 37-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is vrijdag 13 september 2019 door de Dordtse politierechter veroordeeld tot een werkstraf van zestien uur voor een doodsbedreiging aan het adres van zijn Alblasserdamse ex-vriendin. Eerder dit jaar kreeg de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd, voor het vernielen van een televisie bij dezelfde vrouw in Alblasserdam.

Geen celstraf
Tijdens de eerdere rechtszitting werd door de rechter verteld dat als de man opnieuw de fout in zou gaan, hij die twee weken celstraf daadwerkelijk opgelegd zou krijgen. Toch krijgt de man die celstraf niet, omdat op het moment dat het feit gepleegd werd, er nog geen reclasseringstoezicht was. De officier van justitie vertelde: “Toen het feit werd gepleegd, hebben we gekeken of er een voorwaardelijke straf openstond. Er is op dat moment contact geweest met de reclassering.  Echter het toezicht was toen nog niet eens opgestart en het is niet alleen belangrijk dat er gestraft wordt, maar ook dat er een reclasseringsrapport komt en dat er andere oplossingen komen. We hebben er daarom voor gekozen om eerst toezicht op te starten. Vooralsnog is er geen aanleiding om die voorwaardelijke straf ten uitvoer te leggen.”

‘Verraaie’
De doodsbedreiging in de Willem de Zwijgerlaan in Alblasserdam vond plaats op 10 mei 2019. De dertiger was die dag woest op zijn ex. Hij bonsde op de ramen en riep ‘Ik maak je af!’. Aanleiding voor het dreigement was het feit dat de vrouw gezegd zou hebben dat de man zijn huis onderverhuurde. “Ik wist dat ik niet mocht onderverhuren. Zij heeft me daarmee ‘verraaie’. Ik riep toen in een opwelling die woorden naar haar,” vertelde de man die eerder al een locatie –en contactverbod had opgelegd gekregen. Dat verbod is inmiddels afgelopen. “Maar ik heb toch niets meer in Alblasserdam te zoeken. Ik heb een nieuwe partner in Krimpen en heb geen behoefte om nog in Alblasserdam te komen,” aldus de verdachte.

Eis
De officier van justitie zei het zorgelijk te vinden dat de man opnieuw ruzie had gemaakt in Alblasserdam. “En dat in zo’n korte tijd. Aan de andere kant is het zo dat de toezichthoudster van de reclassering zegt dat het toezicht goed verloopt en dat meneer zich aan de afspraken houdt. Ik eis een werkstraf van twintig uur. Met aftrek van twee dagen voorarrest is dat een werkstraf van zestien uur.”

Uitspraak
De politierechter ging daarin mee en veroordeelde de man conform de eis van het Openbaar Ministerie voor ‘bedreiging, met een misdrijf tegen het leven gericht’. De Krimpenaar, die behandeld wordt vanwege agressieproblematiek en een cocaïne –en wietverslaving en een strafblad heeft van zes pagina’s, zei dat hij waarschijnlijk akkoord gaat, maar dat hij voor de zekerheid nog met zijn advocaat wil overleggen. Er is veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via...