ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse haven is weer open. Boten kunnen weer in -en uitvaren. Tussen maandag 9 en dinsdag 10 september 2019 raakte het water in de haven vervuild met gasolie. De volledige haven aan de kant van de rivier de Noord werd afgesloten. “We gaan uit van tientallen liters gasolie die in het water terecht zijn gekomen,” vertelde een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Om de situatie goed in beeld te brengen, vloog dinsdagochtend 10 september 2019, op verzoek van Rijkswaterstaat, een politiehelikopter boven Alblasserdam. Vanuit de heli zijn overzichtsfoto’s gemaakt.

Verder werd er direct gestart met het reinigen van de haven. Daarbij werd gebruik gemaakt van zogenoemde oliebooms. Oliebooms (spreek uit: olieboems) zijn drijvende ketens van ‘worsten’, die bij morsingen van vloeibare koolwaterstoffen op het oppervlaktewater rond de olievlek worden getrokken en daarmee verspreiding voorkomen. “Verder gebruiken we oliedoeken om het water te reinigen,” aldus de woordvoerster.

De schoonmaakwerkzaamheden zijn inmiddels afgelopen. De haven is weer toegankelijk. Wie de vervuiling heeft veroorzaakt, is nog steeds niet bekend. Rijswaterstaat zegt daar nog onderzoek naar te doen.