KINDERDIJK – Met een druk op de knop heeft Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden vanavond het nieuwe Bezoekerscentrum geopend in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Dat gebeurde tijdens een spectaculaire show vol muziek, fonteinen en licht. Het koninklijke bezoek duurde anderhalf uur.

Bijzonder was de ontmoeting van Prinses Beatrix met een aantal vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). De beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen liet zich uitgebreid bijpraten over het reilen en zeilen binnen UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Onder leiding van ceremoniemeester Boris van der Ham startte het officiële programma iets na 20.00 uur.

Naast de ongeveer 500 genodigden kwamen honderden mensen Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam een kijkje nemen bij de grootse opening van het nieuwe onderkomen. Tijdens zijn speech benadrukte SWEK-directeur Cees van der Vlist de cruciale rol die onze vrijwilligers vervullen. “Zij vormen het fundament van onze stichting. Zonder hun tomeloze inzet zouden al deze ontwikkelingen niet mogelijk zijn geweest.” Alle vrijwilligers verzamelden zich in hun Kinderdijk-kleding op de brug, een prachtig gezicht.

Het Bezoekerscentrum is ontworpen door Dorus Meurs en Michael Daane Bolier van M& DB architecten. Na de openingshandeling, Prinses Beatrix liet een immens doek van het onderkomen vallen, verzorgde het duo een ‘koninklijke’ rondleiding. Daane Bolier. “Voor het eerst een ontmoeting met iemand van het koningshuis. Heel mooi.” Iets na 21.00 uur verliet Prinses Beatrix Kinderdijk, onder toeziend oog van honderden belangstellenden.

Vandaag markeerde het einde van een traject dat al voorzichtig werd ingezet in 1997, het jaar waarin het unieke Kinderdijkse molencomplex officieel in de UNESCO Werelderfgoedlijst werd opgenomen. Toen al luidde de conclusie dat de manier waarop hier gasten werden ontvangen, niet paste bij een Werelderfgoed. Van der Vlist: “We zijn nu ruim 20 jaar verder. De route was er één vol hobbels, uitdagingen en tegenslagen. Vele jaren voorbereiding ging vooraf aan de grondige metamorfose van de entree van dit iconische stukje Nederland. In een tijd dat het toerisme in Nederland en dus ook Kinderdijk een hoge vlucht nam.”

In het Bezoekerscentrum, dat voor een belangrijk deel uit glas bestaat, is een ontvangstruimte waar entreetickets worden verkocht en een introductiefilm van Kinderdijk wordt vertoond. Verder herbergt de begane grond een souvenirshop en een horecagedeelte met fraai uitzicht op het molencomplex. In de kelder van het pand, dat deels in het water is gebouwd, zijn onder meer de keuken en toiletten gehuisvest.

Foto’s: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Yvonne de Jong, Karen van Namen en Peter Stam.
Tekst: Jan-Dirk Verheij / SWEK.

 

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Smile and Click.