ALBLASSERDAM – Actiegroep 1037 Against Animal Cruelty gaat nóg een keer aangifte doen tegen het paardenmarktcomité. Dat meldt Animals Today. Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie de eerste zaak tegen het comité seponeert op voorwaarde dat de loterij wordt aangepast en er excuses gemaakt worden. De actiegroep gaat echter nogmaals aangifte doen bij de politie, omdat er volgens de groep in strijd met de wet is gehandeld door een kind dat jonger is dan zestien jaar mee te laten doen aan de loterij. Het meisje dat dit jaar tijdens de paardenmarktloterij de hoofdprijs won, was minderjarig.

Ook gaat de actiegroep navraag doen waarom het Openbaar Ministerie de burgemeester niet vervolgt. “Jaap Paans staat aan het hoofd van B&W van Alblasserdam en had moeten inzien dat het verboden is een pony te verloten en het verboden is een minderjarige mee te laten spelen in een loterij. Notabene is het burgemeester Jaap Paans die de prijs uitreikt aan juist een minderjarig kind. Het ene strafbare feit na het andere,” schrijft 1037 op haar website.

Actiegroep 1037 Against Animal Cruelty, deed een maand geleden ook al aangifte tegen burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en het Alblasserdamse paardenmarktcomité, vanwege de verloting van een waardebon voor de aanschaf van een pony. Volgens de groep, die zich inzet tegen dierenleed, is met het uitreiken van de waardebon de wet overtreden. Het is bij wet verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen, zo is te lezen in artikel 2.13 van de Wet Dieren. Volgens 1037 valt een waardebon voor de aanschaf van een pony daar ook onder.

Contant geld
Tijdens de Alblasserdamse paardenmarkt zijn jaarlijks loten te koop. Op deze loten wordt vermeld dat de hoofdprijs een waardebon van 450 euro is voor de aanschaf van een pony. In werkelijkheid krijgt de winnaar 450 euro contant mee naar huis en mag diegene met het geld doen wat hij of zij wil. Dit jaar werd de hoofdprijs gewonnen door een meisje uit Brabant. Het meisje vertelde dat zij al heel lang en graag een pony wil en daar ook voor aan het sparen was. De hoofdprijs werd uitgereikt door burgemeester Jaap Paans, nadat notaris Lunenborg de trekking had gedaan.

Verdachte
Het Openbaar Ministerie meldde deze week over de eerste aangifte: “De burgemeester wordt niet als verdachte aangemerkt door het OM en zal dus ook niet worden vervolgd. Hij was niet degene die de prijs uitgaf. Hij heeft de prijs slechts overhandigd en daarmee enkel een ceremoniële handeling verricht. De Stichting heeft de waardebon voor de pony ter beschikking gesteld en laten uitreiken. De Stichting heeft hiermee strafbaar gehandeld en wordt door het OM als verdachte aangemerkt.”

Voorwaardelijk geseponeerd
Het OM vervolgde: “Achter de strafbaarheid schuilt het belang van bescherming van het welzijn van dieren. Met de vervolging wil het OM dit belang benadrukken en de ontstane situatie herstellen. Het OM heeft de strafzaak tegen de Stichting voorwaardelijk geseponeerd en is aan de Stichting onder meer de verplichting opgelegd om excuses te communiceren.”

De stichting heeft inmiddels uitgebreid excuses aangeboden op haar website en middels een persbericht. Verder is aangekondigd dat de loterij vanaf komende editie aangepast wordt.