ALBLASSERDAM – Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) hebben boetes uitgeschreven voor het lopen met honden op de paden in recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Dat terwijl de gemeente Alblasserdam en burgemeester Jaap Paans op Twitter eerder hadden gemeld dat je met een aangelijnde hond over de paden mag lopen. Alblasserdammer Peter Andrik ontving vorige week een boete van negentig euro, omdat hij met zijn hond door het gebied liep. De gemeente Alblasserdam laat vrijdag 6 september 2019 weten dat de boete kwijtgescholden gaat worden.

Onduidelijkheid
Er is al langere tijd onduidelijkheid over waar hondenbezitters hun viervoeter mogen uitlaten en waar niet in het Lammetjeswiel. Alblasserdammer Jan Wijninga vroeg de gemeente Alblasserdam diverse keren naar de regels. In oktober 2018 antwoordde de gemeente: “Hoi Jan, check, check, dubbelcheck, dat kost nu eenmaal tijd. Het antwoord is : Je mag je hond overal in het Lammetjeswiel uitlaten, los laten lopen en de poep laten liggen. Behalve op de ligweides en het strand: daar geldt een opruimplicht. Tussen 1 mei en 1 oktober maken we een uitzondering voor diezelfde ligweides en strand: dan mogen honden daar gewoon niet komen. Het is nu 1 oktober geweest, dus de bovenste regel geldt.”

Paden zijn geen ligweiden
In mei van dit jaar laaide de discussie opnieuw op, nadat er nieuwe borden waren geplaatst, die multi-interpretabel leken te zijn. Burgemeester Jaap Paans gaf duiding aan de borden en liet toen via Twitter weten: “Er staat nergens op de borden dat je er niet aangelijnd door mag. Paden zijn geen ligweiden. De zones zijn duidelijk en ieder apart aangegeven op de kaart. Opruimplicht geldt. Maar zo netjes zijn jullie al, toch?” Daarmee leek de situatie duidelijk te zijn en leek het dus toegestaan te zijn om over alle paden in het Lammetjeswiel te lopen met een hond.

Toch op de bon
Intussen werden er echter toch boetes uitgeschreven door BOA’s. Peter Andrik, bewoner van de Pijlstoep, ging vorige week op de bon. Hij vertelt hierover: “Ik woon al 23 jaar en de Pijlstoep en heb al zestien jaar labradors. Verleden week dinsdag was het zo’n warme dag en ik wilde mijn tien jaar oude labrador nog vóór de hitte uitlaten. Rond kwart voor elf liep ik naar het stuk waar ook vaak de vissers zitten, om daar mijn hond even te water te laten. De hond liep netjes aangelijnd met me over het pad hiernaartoe. Ineens zag ik twee BOA’s op me af komen lopen toen ik de bosjes in liep. Zij zeiden dat ik in overtreding was en een boete van negentig euro zou krijgen. Wat ik ook zei, er was geen discussie mogelijk. Het enige dat werd gezegd was: ‘U mag hier niet komen. Punt.’ Ik vond het zo flauw. Het was echt niet fair en redelijk. Naar mijn idee had ik niets misdaan. Eenmaal thuis dacht ik: ik betaal wel en daarmee is de kous af. Anders krijg ik er een slecht humeur van.”

Buurvrouw
Peters buurvrouw Simone hoorde van de boete van haar buurman en schreef de gemeente Alblasserdam aan. De BOA’s schreven terug dat er tussen 1 mei en 1 oktober geen honden in het Lammetjeswiel mogen komen en dat daarom een boete is uitgeschreven. (zie voor het uitgebreidere antwoord de printscreen onder het artikel)

Boete wordt kwijtgescholden en beleid wordt aangepast
De gemeente Alblasserdam laat echter in een reactie aan Alblasserdamsnieuws.nl weten dat de boete die Peter Andrik heeft gekregen, kwijtgescholden gaat worden. Communicatieadviseur Annelies van den Dool van de gemeente Alblasserdam vertelt: “Wij zien dat de regeling eigenlijk op twee manieren uitlegbaar is en dat er daardoor onduidelijkheid is ontstaan. Bij tussentijdse evaluatie van het hondenbeleid wordt ook dit aspect meegenomen en gaan we ermee aan de slag. Dat vindt dit najaar plaats. We zetten dan de puntjes op de i zodat duidelijk wordt wat wel en niet is toegestaan en wenselijk is in dit gebied. Tot die tijd wordt het toegestaan dat de honden aangelijnd  op de paden mogen lopen (in de zomer). Ook wordt de bon geseponeerd. Wel blijft de opruimplicht natuurlijk altijd van toepassing. Vandaag wordt de persoon in kwestie geïnformeerd over het kwijtschelden van de boete.”