ALBLASSERDAM – De Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam wordt door het Openbaar Ministerie (OM) als verdachte aangemerkt. Dat meldt het OM donderdag 5 september 2019. Burgemeester Jaap Paans, tegen wie ook aangifte was gedaan, gaat vrijuit en is geen verdachte.

Het is bij wet verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen, zo is te lezen in artikel 2.13 van de Wet Dieren. Volgens 1037 valt een waardebon voor de aanschaf van een pony daar ook onder. “Het aanbieden van een dier als prijs via een waardebon is verboden en is een vorm van de wet omzeilen. In een zaak tegen een manege noemde de rechter dit een U-bocht constructie,” zo meldde de groep op haar website.

Contant geld
Tijdens de Alblasserdamse paardenmarkt zijn jaarlijks loten te koop. Op deze loten wordt vermeld dat de hoofdprijs een waardebon van 450 euro is voor de aanschaf van een pony. In werkelijkheid krijgt de winnaar 450 euro contant mee naar huis en mag diegene met het geld doen wat hij of zij wil. Dit jaar werd de hoofdprijs gewonnen door een meisje uit Brabant. Het meisje vertelde dat zij al heel lang en graag een pony wil en daar ook voor aan het sparen was. De hoofdprijs werd uitgereikt door burgemeester Jaap Paans, nadat notaris Lunenborg de trekking had gedaan.

Zeer verrast
De Kloe vervolgt: “Wij waren zeer verrast door de aangifte, want wij hebben nooit de intentie gehad een levend dier te verloten. De tekst van de waardebon passen we direct aan. Dit doen we ook op alle andere communicatie-uitingen. De zin van het verloten van een pony tekst stamt nog uit een periode, lang geleden. De winnares van de hoofdprijs heeft een contant geldbedrag van € 450 gekregen. Daarnaast krijgt zij een cursus paardenverzorging aangeboden van de stichting. Wij betreuren als stichting nogmaals de gang van zaken en bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan. We doen er alles aan om in de toekomst dergelijke situaties te voorkomen.”