ALBLASSERDAM – Staalverwerkingsbedrijf FN Steel in Alblasserdam wordt mogelijk overgenomen door het Turkse pensioenfonds Oyak. Dat meldt Oyak in een persbericht. FN Steel werd in 2017 overgenomen door British Steel. Dit bedrijf ging echter op 21 mei 2019 failliet en werd diezelfde dag te koop aangeboden. Bijna tachtig bieders, waaronder staalproducenten van over de hele wereld, met name Europese producenten, toonden interesse. Vrijdag 16 augustus 2019 is er een voorlopig akkoord bereikt over een overname door Oyak.

Overname
Oyak wil het complete bedrijf British Steel, inclusief FN Steel in Alblasserdam, overnemen. Ataer Holding eigendom van Oyak heeft een exclusiviteit voor twee maanden ontvangen om alle financiën en afspraken door te nemen. Tijdens deze periode zijn er onderhandelingen met klanten, leveranciers, werknemers en vakbonden. Als de exclusiviteitsperiode succesvol wordt afgrond, zal de overdracht van het bedrijf naar verwachting eind oktober 2019 plaatsvinden.

Doorgaan met investeren
Algemeen directeur Süleyman Savaş Erdem van Oyak vertelt over de geplande investering: “Wij, als OYAK, het grootste professionele pensioenfonds van Turkije , geloven in het belang van het samenvoegen van spelers van de wereldklasse in onze groep. Daarmee hebben we een van de grootste prestaties van de Turkse staalindustrie bereikt en een voorlopige overeenkomst getekend om de industriële reus van het VK, British Steel, te kopen. Wij zullen doorgaan met het evalueren van kansen wereldwijd in lijn met onze op groei gerichte visie en we zullen doorgaan met onze investeringen om langdurig voordeel te bieden aan onze leden.”

Grootste pensioenfonds
Oyak is het grootste pensioenfonds van Turkije en heeft meer dan zeventien miljard euro aan bezittingen. Het fonds is ook de grootste aandeelhouder in het grootste staalbedrijf van Turkije: Erdimir.

FN Steel
Bij FN Steel in Alblasserdam werken ongeveer 300 mensen. De zogeheten ‘langdraden’ van FN Steel worden over de hele wereld verwerkt in onder andere kogellagers, gereedschappen, lasdraad en veren.