ALBLASSERDAM – Een 32-jarige man uit Alblasserdam is deze week door de Rotterdamse politierechter veroordeeld voor het leksteken van een band van een motorscooter en het stelen van kleding bij Antilope Outdoor in Alblasserdam. De man is veroordeeld tot één dag cel, een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van veertien dagen. Verder moet de man zich melden bij de reclassering, meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en meewerken aan een ambulante behandeling, mocht dat nodig zijn.

De Damdorper liep op 2 augustus 2018 midden in de nacht samen met een vriend door Alblasserdam. Rond 02.15 uur pakte de dertiger een mes uit zijn tasje en stak tweemaal in de voorband van een geparkeerde motorscooter. Waarom hij dat deed, bleef onduidelijk, want de man was zelf niet aanwezig bij de rechtszitting en liet zijn advocaat het woord doen.

Camerabeelden
De eigenaar van de motorscooter zag de volgende ochtend dat de band lek was geraakt op een onlogische plek. Er werden camerabeelden teruggekeken en al snel bleek dat er sprake was van een bewuste vernieling. De eigenaar herkende de mannen op de camerabeelden vanuit de wijk en belde hen op. Beloofd werd dat de ‘steker’ de schade zou vergoeden. Dit gebeurde echter niet en na diverse malen aandringen, werd besloten om alsnog aangifte te doen van vernieling.

Kledingdiefstal
Het tweede strafbare feit vond plaats op 6 maart 2019. Toen was de verdachte weer met dezelfde vriend op pad. Samen namen de twee bij Antilope Outdoor op het Cortgene in Alblasserdam voor 2290,20 euro aan kleding mee. Ook daar werden de mannen uiteindelijk via camerabeelden herkend. De verdachte vertelde dat hij de spullen voor de medeverdachte had gestolen. Die zou de spullen doorverkopen. Deze medeverdachte is afgelopen week voor onder meer deze diefstal veroordeeld.

Schadevergoeding
De eigenaar van de motorscooter wilde een schadevergoeding van 200 euro voor de aanschaf van een nieuwe band, gemaakte reiskosten en niet gewerkte uren. Antilope eiste de waarde van de gestolen kleding en 275 euro proceskosten en kosten voor een USB-stick.

Gedragsonderzoek
De officier van justitie attendeerde de rechter erop dat de Alblasserdammer, die geen werk heeft en leeft van een uitkering, afgelopen jaar nog veroordeeld is tot een taakstraf en dat hij daarom niet opnieuw een taakstraf kan krijgen. De openbaar aanklaagster eiste daarom een gevangenisstraf van zeven weken, waarvan vier weken voorwaardelijk. “Verder valt mij op dat elke keer die vriend erbij is als het misgaat. (De beide mannen werden onlangs ook al samen veroordeeld voor de diefstal van een kettingzaag in Alblasserdam, red.) Meneer lijkt ontzettend beïnvloedbaar te zijn. Ik wil daarom dat meneer een meldplicht bij de reclassering krijgt, mee gaat werken aan een gedragskundig onderzoek en meewerkt aan een ambulante behandeling, zolang de reclassering dat nodig acht,” aldus de officier

Afwijzen
De advocaat van de man merkte op dat er verschillende aantallen kleding en verschillende bedragen werden genoemd in de aangiftes en op de pakbonnen. Omdat dit te ingewikkeld zou zijn, werd verzocht om de claim van Antilope af te wijzen. Ook vond de advocaat dat de reiskosten en de tijd van de motoreigenaar niet in rekening gebracht kunnen worden.

1 dag cel
Verder stelde de advocaat voor om zijn cliënt geen gevangenisstraf te geven en anders zo weinig mogelijk. “Geef hem in verband met die wet beperking taakstraffen, dan één dag gevangenisstraf,” stelde de raadsman voor.

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en ging deels mee in het voorstel van de advocaat. “Ik voel niet veel voor een celstraf. Ik ga meneer daarom een gevangenisstraf van vijftien dagen opleggen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Met de bijzondere voorwaarden: een meldplicht bij de reclassering, een persoonlijkheidsonderzoek en verplichte medewerking aan een ambulante behandeling bij eventuele problematiek. Daarnaast leg ik meneer een taakstraf van zestig uur op. Tot slot wijs de verzoeken tot schadevergoeding toe. Voor de kleding is dat 1252,44 euro inkoopkosten en 250 euro voor  proceskosten en een USB-stick. En voor de vernieling van de band is dat in het totaal 200 euro,” aldus de rechter.

Opmerkelijk
De uitspraken van deze week en vorige week zijn, naast elkaar gezien, opvallend, omdat de rechter van vorige week bij de medeverdachte van de kledingdiefstal tot andere conclusies kwam. Daar werd het verzoek voor vergoeding van de proceskosten en de aanschaf van een USB-stick (250 euro) afgewezen, omdat het verzoek van Antilope onvoldoende onderbouwd zou zijn. Verder werd voor de kleding juist een hoger bedrag toegewezen. Die prijs was echter opgebouwd uit de verkoopprijs van de zestien kledingstukken en niet de inkoopsprijs.

Hoger beroep
Er is twee weken de tijd voor hoger beroep. Als dat niet gebeurt, is de uitspraak definitief.