ALBLASSERDAM – De brandweer is vrijdagmiddag 26 juli 2019 uitgerukt voor een melding over doodgaande vissen in een sloot tussen de Van Hogendorpweg en De Lagune in Alblasserdam. Een buurtbewoner had in de ochtend al gevraagd of de brandweer langs kon komen, omdat er te weinig zuurstof in het water zou zitten. Toen werd verteld dat dit een gemeentelijke verantwoordelijkheid was en dat de brandweer niet zou komen. Later op de dag werd er nogmaals gebeld en toen werd de brandweer alsnog door de meldkamer op pad gestuurd.

Met een dompelpomp werd het water in beweging gebracht en werd er extra zuurstof aan het water toegevoegd.

Een aantal vissen heeft het zuurstoftekort in het water niet overleefd, vertelt een buurtbewoner.

Vissen hebben, net als landdieren, voldoende zuurstof nodig. De hoeveelheid (opgeloste) zuurstof is in water echter veel lager dan in de lucht. Daarom hebben vissen met hun kieuwen een goed ademhalingsapparaat. Bij een stijgende watertemperatuur neemt de oplosbaarheid van zuurstof af, terwijl de zuurstofbehoefte bij (koudbloedige) vissen juist toeneemt.