ALBLASSERDAM – Op woensdag 24 juli 2019 vindt de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt plaats in en rondom de Kerkstraat in Alblasserdam. De markt begint ’s morgens om 8.00 uur. Op de markt zijn paarden, pony’s en kraampjes. Vanwege de warmte, de verwachting is dat het woensdag 37 graden Celsius kan worden in het Damdorp, rijdt dit jaar de paardentram niet. Verder zullen er extra watertappunten zijn en zal er ook meer inzet van EHBO zijn. Mogelijk volgen er nog meer aanpassingen, maar die beslissing was dinsdagmiddag 13.00 uur nog niet gemaakt.

Eigenaren van pony’s en paarden krijgen een premie om hun dieren op de markt te laten zien. Voor een paard is dit €17,-, voor een pony €12,-. Rond 11.30 uur is er onder de aanvoerders van de paarden en pony’s een verloting van kleine geldprijzen.

Ponykeuring onder het zadel
De traditionele ponykeuring onder het zadel zal ook dit jaar weer gehouden worden op het grasveld aan de van Lennepstraat. De ponykeuring begint om 10.45 uur.

Grote loterij
Bezoekers van de markt kunnen op drie plaatsen loten kopen voor de grote Sint Jacobus Paardenmarkt loterij: bij basisschool de Schalm in de Kerkstraat, bij een kraam bij de paarden en in de Waalsmondelaan. Een lot kost €0,50. Tot nu toe zijn elk jaar alle 5500 loten binnen vier uur verkocht.

Avondprogramma
Van 18.40 uur tot 21.05 uur is er op het grasveld tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan een spectaculair hippisch festijn.

Het avondprogramma ziet er als volgt uit,

19.00-19.25      Optreden Dennis Miras;
19.25-19.40      Loterij;
19.40-20.00      Optreden Future Guys;
20.00-20.45      Ringsteken;
20.45-21.15      Stoelendans.

Wielerronde

Internationaal veld in zestigste Ronde van Alblasserdam
ALBLASSERDAM – De zestigste Paardenmarktronde van Alblasserdam kent een internationaal deelnemersveld. Met name bij de dames doen veel Engelstalige rensters mee, maar ook de elite-/beloftenkoers heeft op woensdag 24 juli een flink aantal Australiërs aan de start. In de sportklasse staan ook toppers uit de regio aan het vertrek.

 De Ronde van Alblasserdam verwelkomt op woensdag 24 juli bij de elite/beloften de Australiërs Leigh Howard, Cooper Sayers, Cameron Scott, Samuel Welsford en Alex Porter. De nodige Nederlandse toppers komen uiteraard ook naar het Damdorp. Zo heeft tweevoudig Europees kampioen strandrace Jasper Ockeloen zich ingeschreven, maar ook oudwinnaar Koos Jeroen Kers. Jos Koop komt zijn titel verdedigen.

Raymond Kreder, bij liefhebbers bekend om zijn profcarrière bij Garmin-Barracuda en Team Roompot, gaat eveneens de strijd aan. Verder hebben onder andere hardrijders Eddy Gödde, Mitchell Huenders, Arian Oosthoek en Jordi Talen zich aangemeld.

De eliterenners uit de regio laten zich ook niet onbetuigd. Lieven Anthonise, Raoul van Drunen (Dordrecht), Bart van den Berg (Wijngaarden), Wim de Bruin, Lennart van Houwelingen (Hardinxveld-Giessendam), Kelvin van den Dool (Hoogblokland), Noah de Groot (Ottoland), Patrick de Jong (Noordeloos), Max de Jong (Giessenburg), Sander Lodder (Ridderkerk) en Jarri Stravers (Groot-Ammers) staan aan het vertrek.

EngelsI
n het damespeloton zal veel Engels worden gesproken. Immers reizen Emily Ashwood, Connie Hayes (Verenigd Koninkrijk), Autumn Collins (Ierland), Jemma Eastwood, Nicole Frain, Annelise Jefferies, Nicola MacDonald, Chloe Moran, Elizabeth Stannard Georgia Whitehouse (Australië) en Connie O’Brien (Nieuw-Zeeland) af naar Alblasserdam. Uit Duitsland komt Josefine Dreier over terwijl ook de Noorse Martine Bjerke Sundby zich heeft ingeschreven.

De sportklasse heeft met Jan Cees Korteland weer een Alblasserdammer aan de start. Verder zijn de volgende renners uit de regio te bewonderen: Henrik Boele (Sliedrecht), Gert-Jan Eskes (Streefkerk), Jacco van Hooren (Dordrecht), Peter Kooistra (Papendrecht), Sander Spoolder (Giessenburg) en William Westerlaken (Nieuw-Lekkerland). Barend Verhagen, de verrassende winnaar in 2017, is ook weer van de partij.

Om 13:00 uur schiet comitélid Ria Barendregt de sportklasse in gang. Oud-renster en eveneens comitélid Nel Streef lost om 14:30 uur het startschot bij de dames. Om 16:30 uur neemt parcoursbouwer Sjaak van den Hoek het startpistool ter hand. Amy van Driel en Marloes de Zeeuw zijn de rondemissen.

Blijf op de hoogte via de website: www.rondevanalblasserdam.nl.