ALBLASSERDAM – Nico (70) en Ria (67) Fiole uit Alblasserdam zijn deze week vijftig jaar getrouwd. Het echtpaar, wonend aan de Kade, nabij de rivier de Noord, kreeg vrijdag 19 juli 2019 burgemeester Jaap Paans op felicitatiebezoek. De twee kregen namens het gemeentebestuur een bos bloemen cadeau.

Mobylette
Nico en Ria leerden elkaar kennen in Ridderkerk. “Ze zat voor me in de bioscoop, tijdens een Elvisfilm,” herinnert Nico zich. “Hij wilde een afspraak met me maken bij de klok op de Dam. Ik ben toen met mijn mobylette naar de Dam gereden,” vult Ria aan. De twee waren en zijn dol op elkaar en gaven elkaar op 18 juli 1969 het jawoord in Ridderkerk. Het echtpaar heeft inmiddels vier zoons en twee kleinkinderen.

Dioxine
Meneer Fiole begon zijn werkzame leven als 14-jarige bij de leerschool van scheepswerf Verolme in Alblasserdam. Daar werkte hij zo’n tien jaar. Na twee jaar bij hoveniersbedrijf Huib van der Hoven te hebben gewerkt, ging de Damdorper voor 7 à 8 jaar aan de slag bij Tukker Jachtbouw in Alblasserdam. Nico vertelt: “En toen wilde ik eigenlijk zelf een jachtwerf beginnen. Dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan, want ik kwam in de visserij terecht. In 1983 begon ik met palingvisserij. Mijn broer is tot 2003 in dienst bij mijn bedrijf geweest en toen mijn broer stopte, is mijn zoon in het bedrijf gekomen. We hebben tot 2011 op paling gevist. Vanaf die tijd werd palingvissen op de Nederlandse rivieren stilgelegd door het ministerie. Er kwamen normen voor de hoeveelheid dioxine in de bodem. In het hele rivierengebied waren de waarden te hoog en dat is nog steeds zo. Er wordt dus geen paling meer gevangen in de rivier.”

Mee
Momenteel is Nico nog steeds actief als palingverkoper op onder meer markten. Zijn vrouw Ria, die Nico vaak gekscherend Truus noemt, gaat regelmatig mee op reis door het land. “Dan ben ik er ook even tussenuit.” Verder doet Fiole nog regelmatig, in opdracht, onderzoek naar vissen en de visstand.

Natuurgebied
Sinds 2011 woont het echtpaar Fiole in een nieuwbouwhuis aan de Kade. Nico en Ria hebben vanuit hun huis uitzicht op de rivier en op het Kielgat. Dit buitendijkse natuurgebied, waar vroeger schepen gebouwd werden, is volgens Fiole hard aan een opknapbeurt toe. Hij hoopt dat er samen met de eigenaars van het gebied en de gemeente gezocht gaat worden naar een oplossing om het natuurgebied, dat aan het afbrokkelen is, te behouden.

Feest
Zaterdag wordt het gouden huwelijksjubileum met familie en vrienden gevierd. “Er komt 45 man en voor de catering wordt gezorgd.”