ALBLASSERDAM – In de kantine van korfbalvereniging CKC Kinderdijk op sportpark Molenzicht in Alblasserdam is voortaan zestig procent van het eten en drinken gezond. Hiervoor heeft de club woensdag 17 juli 2019, uit handen van wethouder Dorien Zandvliet, een zilveren onderscheiding gekregen. De oorkonde en het speldje werden in ontvangst genomen door Henny Nuninga van de clubhuiscommissie.

In 2018 is CKC Kinderdijk op verzoek van de gemeente Alblasserdam in samenwerking met Miranda de Groote van Bureau Leefstijl (links op de hoofdfoto) gestart met het project ‘de gezonde kantine’. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Dienst Jeugd en Gezondheid en moet gezonde keuzes onder jongeren stimuleren.

Dit houdt in dat het nuttigen van gezondere producten wordt gestimuleerd en het aanbieden en promoten van ongezonde producten wordt geminimaliseerd.

Uitgangspunt is dat alles uit de schijf van 5 gezond genoemd mag worden. Bij de aanpassing van het assortiment wordt rekening gehouden met tips van het Voedingscentrum. Dit is stapsgewijs gerealiseerd.

Het aanbieden van het gratis fruit en water was een eerste stap. Een tweede stap was het aanbieden van bruine broodjes en drankjes en snoep met een laag caloriegehalte. Daarnaast wordt er voortaan pas na 16.00 uur gefrituurd.

Als vereniging is het mogelijk om goud, zilver of brons te behalen. Hoe gezonder de kantine is, hoe hoger de nominatie. Wanneer 50% van de producten in het assortiment gezond is, krijgt de kantine een bronzen nominatie. Bij 60% is dit zilver en bij 80% is dit goud. Dit alles wordt getoetst door een extern bureau. De toetsing  bij CKC heeft onlangs plaatsgevonden en CKC Kinderdijk werd daarbij gecertificeerd met een zilveren onderscheiding.

In de komende periode wordt er ook bij andere clubs in het dorp gekeken naar de mogelijkheden voor een gezondere kantine. Onder meer de clubs op sportpark Souburgh gaan hiermee aan de slag. Eerder dit jaar kreeg sportcentrum Blokweer al een zilveren oorkonde voor een gezondere kantine.