ALBLASSERDAM – Een 19-jarige man uit Alblasserdam is dinsdag 9 juli 2019 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De man bestelde afgelopen jaar via internet een pakket met illegaal vuurwerk. In het pakket zaten volgens justitie tien mortierbommen van 2,5 inch, twaalf mortierbommen van 1,5 inch, twee keer een Cobra8 en vier stuks Bangers knalvuurwerk. Een deel van het vuurwerk valt volgens justitie onder zwaar, gevaarlijk, massa-explosief vuurwerk.

Het pakket met vuurwerk wordt in april 2018 bij een sorteerbedrijf in Ridderkerk onderschept. Via het adres op het pakket wordt de Alblasserdammer opgespoord. Hij bekent dat hij via de Poolse vuurwerksite Bombashop inderdaad vuurwerk heeft besteld en doet direct afstand van het pakket.

Verstek
De verdachte Damdorper was dinsdag zelf niet aanwezig bij de rechtszitting. Volgens de politierechter liet de tiener ook al verstek gaan tijdens de zitting van 14 mei bij de rechter-commissaris.

Eis
De officier van justitie eiste een werkstraf. “Vanwege de jonge leeftijd en het blanco strafblad van verdachte, zal ik me houden aan de richtlijnen voor adolescenten en jeugdigen. Een werkstraf van 120 uur lijkt mij passend.”

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en zei: “Dat lijkt mij ook passend en die straf wordt dus opgelegd: een werkstraf van 120 uur. Ik hoop wel dat meneer dan wel op komt dagen voor zijn werkstraf, want anders moet hij zestig dagen naar de gevangenis. Hij heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Ik hoop voor hem dat hij de uitspraak via het nieuws leest.”