NIEUW-LEKKERLAND – Een 36-jarige man uit Nieuw-Lekkerland is deze week door de Rotterdamse politierechter veroordeeld tot een rijontzegging van tien maanden. De Lekdorper botste op 20 april 2018 in dronken toestand tegen drie geparkeerde auto’s in de Jaap de Jongstraat in Nieuw-Lekkerland en wilde na de botsing verder rijden. Nabij de Jacob van Oudenhovenstraat werd de man door buurtbewoners klemgezet en later overdragen aan de politie.

Op het politiebureau bleek dat de man 975 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blies. Dat is elf keer meer dan voor hem, als beginnend bestuurder, was toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval.

De officier van justitie vond dat de man een werkstraf van zestig uur en een boete van duizend euro moest krijgen voor zijn wangedrag. Zeker omdat de man een aantal jaar geleden ook al eens met een slok teveel op achter het stuur kroop en toen ook al eens werd aangehouden.

De politierechter vond die strafeis van het Openbaar Ministerie te hoog en legde alleen een ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van tien maanden. Omdat het vooral in april 2018 al plaatsvond en de man toen direct al zijn rijbewijs moest inleveren, waardoor hij overigens ook zijn baan kwijtraakte, zal hij van de opgelegde straf nu niets meer merken. Wel moet hij verplicht, op eigen kosten, nog een cursus ‘Alcohol en Verkeer’ volgen bij het CBR. De kosten hiervoor bedragen zo’n duizend euro. Verder moet de Nieuw-Lekkerlander de schade die hij aan de geparkeerde voertuigen heeft veroorzaakt gaan vergoeden. De schade loopt in de duizenden euro’s.

Er is voor zowel het openbaar ministerie als de verdachte twee weken om in hoger beroep te gaan. Als dit niet gebeurt, is het vonnis definitief.