ALBLASSERDAM – De D66 in Alblasserdam vindt dat vuilophaler – en verwerker HVC een boete moet krijgen omdat hun afvalinzameling niet op orde zou zijn. Dat zei Marko Stout van de D66 dinsdagavond 9 juli 2019 tijdens de algemene beschouwingen over de perspectiefnota van 2020.

Stout vertelde: “Waar voor ons een pijnpunt ligt, is de belabberde service van HVC. Vroeger, toen we nog geen afval hoefden te scheiden, werd één of tweemaal per week al je huisvuil opgehaald. Wat je teveel had, kon je wegbrengen bij het grofvuil. Nu wordt de bak voor plasticafval één keer per maand opgehaald. Tijdens hete dagen meurt deze container bij iedereen vreselijk. Dat probleem hadden we vroeger niet.”

Afgelopen jaar werd door de SGP voorgesteld om plastic afval in Alblasserdam voortaan, bij wijze van proef, eens in de twee weken op te laten halen in plaats van één keer per maand. HVC wil hier echter 75.000 euro voor hebben. Dat heeft de meerderheid van de raad tot nu toe niet over voor een dergelijke proef. De SGP ziet graag dat de rest van de raad akkoord gaat om dit bedrag te investeren in de proef. Het bedrag zou dan onttrokken moeten worden aan de algemene reserve.

Marko Stout zei hierover: “Nu durft HVC 75.000 euro extra te vragen voor het opvoeren van ophaalfrequentie, zodat iedere PMD container voldoende wordt geleegd. Met andere woorden: om de service van HVC op acceptabel niveau te krijgen, moeten we 75.000 extra investeren. D66 vindt dat onacceptabel. Wat ons betreft krijgt HVC nu een boete omdat hun inzameling niet op niveau is.”

De algemene beschouwingen gaan woensdag verder. Dan zal ook het college reageren op de betogen van de zes politieke partijen in Alblasserdam.