ALBLASSERDAM – De politie heeft in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 juni 2019 twee groepen jongeren weggestuurd uit recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam. In de avond waren enkele tientallen jongeren, al dan niet met fiets of scooter, aanwezig. Na middernacht werd de sfeer in één van de twee groepen slechter. Diverse jongens en meisjes waren onder invloed. Even na 00.30 uur ontstond er ruzie. Er werd met ziektes gescholden en één jongeman werd door iemand met een bierflesjes tegen zijn hoofd geslagen.

Snee
De jongen liep daarbij een flinke snee in zijn hoofd op. Begeleiders van het kampeerfeest, dat die nacht in het gebied werd gehouden, boden eerste hulp en legden een verband aan. Later is de jongen met vrienden naar het ziekenhuis gegaan om daar de wond te laten hechten. Of de gewonde aangifte van mishandeling gaat doen, is nog niet bekend.

Politie
Rond 01.45 uur kwamen agenten het Lammetjeswiel in. Zij lieten de jongeren hun gemaakte kampvuur doven, noteerden namen van aanwezigen en stuurden hen uiteindelijk het gebied uit. Het is na 00.00 uur, zonder vergunning, niet toegestaan om in het Lammetjeswiel aanwezig te zijn.

Doorheen geslapen
De politie controleerde verder of er voor het kampeerfeest in het Lammetjeswiel een vergunning was. Dat bleek het geval te zijn. Alle papieren waren in orde. De 53 kamperende kinderen hebben, voor zover bekend, niets meegekregen van de politie-inzet en de ruzie. Zij waren zo moe van alle activiteiten eerder op de dag, dat zij er doorheen zijn geslapen.

Vernielzucht
Eerder deze week lieten mensen uit de buurt al weten dat zij balen van de spullen die vernield worden. Eén van de buurtbewoners vertelt: “Wellicht is het eens een goed idee om via Alblasserdamsnieuws.nl aandacht te schenken aan de enorme vernielzucht van de jeugd in het Lammetjeswiel. Het park dat met veel zorg en gemeenschapsgeld (ruim € 500.000,00) de afgelopen twee jaar is gerenoveerd, wordt op warme avonden vakkundig tot de grond toe afgebrand.” Verder wordt in het gebied een grote hoeveelheid afval achter gelaten.

Afgelopen maand bleek al dat het hele doolhof dat is aangelegd met hout, is opgestookt. Diverse dorpsbewoners gingen er vanuit dat het hout bedoeld was als stookhout.

Afval elders in Alblasserdam
Ook op andere plekken in het dorp wordt geklaagd over achtergelaten afval. Zo werd bij Landvast in de afgelopen week door het personeel heel wat zwerfvuil opgeruimd. Verder is Marjolein Deen  uit Alblasserdam deze week een tijd bezig geweest met het opruimen van zooi. Zij vertelt: “Wij liepen vanavond met onze hond over het dijkje bij de Kortlandsebrug. Overal lag troep. Met deze warme dagen zoekt de jeugd daar verkoeling en plezier. Super leuk en gezellig natuurlijk, maar ruim je zooi op!! Kleine moeite toch? Wat een trieste mentaliteit is dit zeg … ik ben echt boos. Snappen ze nu echt niet hoe de wereld in elkaar zit?”

Marjolein raapte twee volle tassen op met onder andere plastic flessen, blikjes, bierflesjes, chip- en snoepzakken, een groot opblaasbeest, sokken en een handdoek. Marjolein vervolgt: “Sommigen hebben wel hun best gedaan, want de 2 prullenbakken die er staan waren overvol. Misschien ligt daar een taak voor de gemeente.”