ALBLASSERDAM – Alblasserdammer Rien van Zanten is hard ziek. In november van 2018 kreeg hij de diagnose ALS. Amyotrofische Laterale Sclerose  is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Rien zit inmiddels in een rolstoel. Zijn dochter Natalie is onlangs met een actie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een rolstoelbus en voor het digitaliseren van de stem van haar vader. Om zoveel mogelijk geld op te halen, wordt op 18 juli 2019 een zwemsponsoractie in Alblasserdam gehouden.

Het is de bedoeling dat die dag zoveel mogelijk mensen tussen 19.30 en 21.30 uur in zwembad Blokweer in Alblasserdam komen zwemmen. Vooraf kunnen de deelnemers zich laten sponsoren door familie, vrienden en dorpsgenoten. Het zwembad is voor de actie twee uur gratis beschikbaar gesteld.

Natalie vertelt: “Met het geld dat we ophalen willen we onder meer een rolstoelbus aanschaffen, zodat mijn vader nog vrijheid heeft. Met ALS wordt er al heel veel vrijheid hard van je afgenomen. Als het lukt om de rolstoelbus aan te schaffen, zal daar gebruik van gemaakt gaan worden. Zodra mijn vader hem niet meer nodig heeft, gaat de bus naar de stichting ALS op de Weg. Zij verhuren de bus dan voor een klein bedrag aan andere mensen met de ziekte ALS.”

Met het digitaliseren van de stem, kan de stem later digitaal worden ingezet door Rien. “Hij kan dan bijvoorbeeld met zijn ogen de computer bedienen en iets met zijn eigen stem via de computer zeggen.”

Op 18 juli kunnen de baantjes gezwommen worden. Volwassenen kunnen een uur zwemmen en voor kinderen is een half uur voldoende.

Mensen die het niet zien zitten om te zwemmen, kunnen ook geld doneren via Natalie.

Aanmelden om mee te doen of te sponsoren, kan via Natalie. Natalie is bereikbaar via het mailadres ndewitte80@gmail.com Verder is het mogelijk om via deze website geld over te maken: https://www.geef.nl/nl/actie/zwem-voor-rien/donateurs?fbclid=IwAR2dx3mrnw9NbrjF8NNiHOZtYJa1pTNSZ0A_XWSN7t1sCHaVh8OnrBJGD7Y

Van de 15.000 euro is er tot nu toe al zo’n 1200 euro opgehaald.