ALBLASSERDAM – Op het dak van clubgebouw ‘De Burcht’ aan de De Savornin Lohmanweg heeft Scouting Alblasserdam 34 zonnepanelen gelegd.  Hoewel de ligging niet ideaal is, heeft de club toch de investering gedaan. “We vinden namelijk dat we een voorbeeldfunctie hebben naar de jeugdleden,” legt voorzitter Wim Slagboom uit. Eerder werd de verlichting in het pand al vervangen voor ledverlichting. “De aanschaf van de panelen is een flinke investering voor de vereniging. Gelukkig hebben we een aantal sponsors weten te vinden. De SNS bank, de oud-leden vereniging Vrivalo en Len Stam Veilig Wonen hebben bijgedragen. Ook Wasko heeft als gebruiker van De Burcht met de natuur BSO een bijdrage gedaan,” aldus de voorzitter.

Daar waar particulieren btw kunnen terugvragen over de aanschaf van zonnepanelen, kan de scouting dat volgens Wim Slagboom niet. “Gelukkig is er veel kennis en handigheid in de vereniging, waardoor de scouts het aanleggen zelf hebben kunnen doen. Dat scheelt behoorlijk in de kosten voor manuren.”

Door de niet-ideale ligging van het dak, is de terugverdientijd wat langer. “Maar het blijft een zinvolle investering. Om onze leden bewust te maken van het stroomverbruik, willen we het inzichtelijk maken wat de panelen opleveren en hoeveel stroom wij verbruiken. Wellicht dat met deze bewustwording het verbruik nog verder omlaag kan.”