ALBLASSERDAM – Met een grote optocht door Alblasserdam is donderdag 20 juni 2019 de negentiende Alblasserdamse avondvierdaagse, die door onweer op woensdag, onverwachts een avonddriedaagse werd, afgesloten. De bijna 1350 deelnemers verzamelden zich rond 19.30 uur op het korfbalveld op sportpark Molenzicht bij de Groen van Prinstererstraat. Daarvandaan liep de stoet onder meer via de Van Hogendorpweg en de Van Eesterensingel en opnieuw de Van Hogendorpweg naar de finish op het Scheldeplein. Op het plein konden de deelnemers hun verdiende medaille in ontvangst nemen. Onderweg sloten nog enkele honderden vrienden en familieleden aan bij het defilé en kregen met name de kinderen veel snoep en andere presentjes.

Zekerheid
“We zijn zeer tevreden hoe alles weer is verlopen. Woensdag hadden we een lastige beslissing te maken. Ik ben er niet rouwig om dat de tochten van die dag zijn afgezegd. We hebben nog even getwijfeld om de routes van de 2,5 en de vijf kilometer tussen 18.00 en 19.00 uur te houden, maar dan hadden we moeten gokken en we zijn voor zekerheid gegaan,” vertelt Trudie van Kwawegen, voorzitter van de Stichting Avondvierdaagse Alblasserdam. Achteraf gezien was het de juiste beslissing, want nog voor 19.00 uur in de avond begon het al flink te regenen en onweren. Zo werd voor de deelnemers de vierdaagse onverwachts een driedaagse.

Onbegrip
In het totaal waren er zo’n 110 vrijwilligers in touw om het grootste wandelevenement van het dorp in goede banen te leiden. Met name de verkeersregelaars stuitten de afgelopen week wel eens op onbegrip bij overige verkeersdeelnemers. Er werd af en toe gemopperd en gescholden, omdat er gewacht moest worden. “En daarom verdienen de verkeersregelaars echt een pluim,” aldus voorzitter Van Kwawegen.

Record
Dit jaar deed een recordaantal mensen mee aan de vierdaagse. Onder meer de invoering van de begeleiderskaart zorgde voor een stijging van het aantal deelnemers.

20e editie
Volgend jaar vindt de twintigste editie van de avondvierdaagse plaats. Dat zal een extra feestelijk evenement worden. Verder zal de website van de vierdaagse worden vernieuwd en komt er een nieuw logo.

Foto’s: Richard Veen en Peter Stam.