OUD-ALBLAS – Ongeveer 200 mensen uit Oud-Alblas hebben bezwaar gemaakt tegen de geplande bouw van twee woningen ter hoogte van de Noordzijde 36 in Oud-Alblas. Via een brief werden inwoners van het dorp opgeroepen om een bezwaar in te dienen. “Het perceel is in 2016 verkocht door de gemeente, als zijnde ‘niet te bebouwen’. Alleen het oude huis mocht vervangen worden voor nieuwbouw. Hierbij was het bouwvlak duidelijk ingetekend op het perceel,” zo is te lezen in de brief.

De bezwaarmakers schrijven verder: “Diverse geïnteresseerden zijn afgeschrikt door de informatie die is verstrekt vanuit de gemeente, waarbij de bouw van meerdere woningen niet mogelijk bleek. Daarbij speelde ook de hoge archeologische waarde van het perceel een grote rol. Nu is er een plan ingediend waarbij de bouw van twee grote villa’s mogelijk zou worden. Eerder heeft de gemeenteraad het plan afgekeurd, zoals beschreven in een voorstel aan het college van 3 oktober 2017.”

Het bezwaar van de Oud-Alblassers bestaat uit vijf punten

  1. Derving van gemeenschappelijke gelden. “Want als de gemeente de grond als losse bouwkavels had verkocht, had het perceel 600.000 euro meer opgeleverd.
  2. Onrechtvaardig ten opzichte van andere geïnteresseerden. “Er waren veel gegadigden in Oud-Alblas.”
  3. Schade aan het karakter van de lintbebouwing. “Het doorzicht vanaf de weg op het riviertje De Alblas wordt door de bouw ontnomen.”
  4. Onterecht benoemen van woningnood. “Er is grote vraag naar starterswoningen. Niet naar villa’s van 600.000 en 900.000 euro.”
  5. “Voor veel inwoners van Oud-Alblas is de bouw van huizen op een perceel dat lange tijd bestemd is geweest voor uitbreiding van de begraafplaats pijnlijk. Zeker gezien de recente ruimingen. “

De bezwaarmakers sluiten af met: “Wij vragen ons gemeentebestuur deze plannen geen doorgang te laten vingen.

Het onderwerp wordt volgende week dinsdag behandeld door de gemeenteraad. Aan Het Kontakt laat de gemeente Molenlanden weten dat door het college is geoordeeld dat aan geïnteresseerden dezelfde bestemmingsplaninformatie en informatie over de hoge archeologische verwachtingswaarde is verstrekt. “Geïnteresseerden hebben op basis van dezelfde informatie een bod op het perceel kunnen doen. (..) Het perceel is verkocht tegen het hoogste bod, waarbij er een groot verschil bestond tussen het hoogte bod en het bedrag wat daaronder is geboden,” aldus het college in Het Kontakt. Volgens het college is er niet alleen vraag naar starterswoningen, maar ook naar villa’s.