ALBLASSERDAM – De Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) heeft 50.000 pagina’s uit oude edities van huis-aan-huiskrant De Klaroen laten digitaliseren. Het inscannen vond plaats bij het bedrijf GMS in Alblasserdam. De edities tussen 1945 en 2005 zijn vanaf heden in te zien via de website van de HVWA. De kranten zijn tevens doorzoekbaar op steekwoorden. Hierdoor is er veel informatie uit het verleden makkelijk en snel doorzoekbaar geworden.

Voorzitter Ruud Boele van de HVWA vertelt: “Het was hard nodig want er zaten zilvervisjes in het papier. De papieren edities werden steeds slechter. Arie van Dijk en Tiede van Bockel hebben zich enorm ingespannen om dit voor elkaar te krijgen.”

Belangrijke bron
Arie van Dijk: “De Klaroen is een nieuws- en advertentieblad van de West-Alblasserwaard. Van 1934 tot 1941 verscheen het onder de naam Vraag en Aanbod en van april 1945 tot november 1946 als Vrije Pers. Op de nieuwe website is het mogelijk om de historische kranten in te zien vanaf april 1945 t/m 2005. Hierdoor hoeven mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de regio niet langer eindeloos krantenpagina’s door te bladeren. Men voert een trefwoord in en er wordt in plusminus 50.000 krantenpagina’s gezocht of de zoekterm voorkomt. Daarmee is deze krantendatabase een belangrijke bron voor historisch onderzoek en genealogie over de periode 1945-2005.”

Edities na 2005
Volgens Van Dijk is ongeveer 98 procent van de edities tussen 1945 en 2005 nu zichtbaar op de site. Voor de edities tussen 2005 en heden wordt binnenkort nog contact gezocht met de uitgever. Mogelijk zijn daar al digitale bestanden van en zou inscannen niet nodig zijn.

Kosten
Het totale project kost zo’n 22.000 euro. De gemeente Alblasserdam gaf in december al bereid te zijn om met een richtbedrag van 5.000 euro bij te dragen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kwam met 10.000 euro subsidie en de Ondernemersvereniging Dam / Plantage in Alblasserdam droeg ook haar steentje bij. Verder wordt een deel van de kosten gedragen door de historische vereniging zelf. In het totaal komst de vereniging nu nog ruim 5.000 tekort. De HVWA hoopt dat de gemeente Molenlanden bereid is om het laatste deel van dit bedrag bij te dragen, omdat er in de edities ook een schat aan informatie te vinden is over Molenlandse kernen Oud-Alblas, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Binnenkort wordt hierover het gesprek gevoerd met burgemeester Dirk van der Borg en wethouder Johan Quik.

Absurd
Arie van Dijk van de HVWA is blij dat het project al zo ver is gevorderd, al zit hem nog wel iets dwars: “Ik vind het absurd dat we als historische vereniging een deel van de kosten van zoiets belangrijks moeten dragen. We betalen onder meer maandelijks kosten voor de server. Bij andere kranten zie je bijvoorbeeld dat het Dordts Archief en de gemeente de kosten dragen. We hebben bij het project gelukkig gebruik kunnen maken van systemen die er al waren. De site is eigenlijk helemaal hetzelfde als die van de Stichting Oud Ridderkerk die De Combinatie heeft laten digitaliseren. Frames doet de hosting en GMS uit Alblasserdam heeft alles ingescand en geïndexeerd. Twee stapels van anderhalve meter papier zijn er ingescand.”

Barry
De ingebonden edities van De Klaroen werden ooit samengesteld door Barry Ouweneel uit Alblasserdam. “Zij heeft de Klaroeren bewaard en laten inbinden, waardoor we nu gelukkig al deze edities hebben kunnen digitaliseren,” aldus voorzitter Boele.

Links Tiede van Bockel en rechts Arie van Dijk bij een ingescand exemplaar van De Klaroen.