ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse avondvierdaagse is maandagavond 17 juni 2019 met een recordaantal deelnemers van start gegaan op het Scheldeplein. Bijna 1350 mensen schreven zich in en wandelden een route van 2,5, 5 of 10 kilometer door het dorp en de regio. “Hiermee zijn we het aloude record van 1196 deelnemers in 2012 ontstegen,” vertelt Klaas Timmermans van de organisatie. Klaas’ dochter Trudie van Kwawegen, voorzitter van de de stichting Avond 4 Daagse Alblasserdam heeft wel een idee waar de stijging vandaan komt.

“De invoering van de begeleiderskaart is een groot succes. Normaal liepen veel begeleiders ‘zwart’ mee, maar nu konden zij zich in laten schrijven als begeleider. Een belangrijk deel van de stijging is denk ik daar aan te danken,” aldus Trudie.

Die speciale begeleiderskaart was vorig jaar voor het eerst te koop. De kaart is niet persoonsgebonden en dus overdraagbaar. De begeleider krijgt, net als de anderen, een traktatie. Verder wordt er voor EHBO en veiligheid gezorgd. Het enige dat de koper van een begeleiderskaart niet krijgt is een medaille aan het einde van de week en een presentje.”

De avondvierdaagse wordt donderdag 20 juni 2019 afgesloten met een defilé vanaf sportpark Molenzicht. De start en finish van de wandeltochten zijn de hele week op het Scheldeplein. Op dit moment vinden er namelijk grootschalige werkzaamheden plaats nabij het Raadhuisplein waar de start van de avondvierdaagse normaal gesproken plaatsvindt. Na een zorgvuldige afweging heeft het bestuur van de Avondvierdaagse daarom besloten om dit jaar de start en finish van de avondvierdaagse te verplaatsen naar het Scheldeplein.

Het startsein werd maandagavond gegeven door wethouder Dorien Zandvliet. Zij wenste alle deelnemers veel wandelplezier. Een aantal deelnemers had de zwaarte van de tocht onderschat. Zo waren er deelnemers die voor het eerste meededen en direct aan de 10-kilometertocht begonnen. Eén van de deelneemsters ging vanwege blaarvorming op sokken verder. Het groepje besloot halverwege, mede vanwege een flinke achterstand op de rest van de groep, een verkorte route naar de finish te nemen en de kaarten in te wisselen voor een kortere route.