ALBLASSERDAM – Het Britse bedrijf British Steel, dat in 2017 het Alblasserdamse bedrijf FN Steel heeft overgenomen, verkeert in zwaar weer. De Britse media melden dat het staalbedrijf op het punt staat ‘in te storten’ en dus failliet te gaan. Volgens The Guardian is de onzekerheid rondom de Brexit één van de belangrijkste redenen dat het niet goed gaat. Bij FN Steel in Alblasserdam kent men de verhalen, maar wil men verder nog niet ingaan op de Alblasserdamse situatie. Er wordt verwezen naar de persvoorlichting van British Steel.

De afdeling persvoorlichting van British Steel in Groot-Britannië laat desgevraagd weten dat er momenteel onderhandelingen plaatsvinden. “Gedurende de onderhandelingen blijven we met alle partijen samenwerken om een resultaat te bereiken dat het toekomstige succes van British Steel veiligstelt,” aldus een woordvoerster van British Steel.

Salarissen
De zegsvrouw vervolgt: “We hebben ook gehoord dat er speculaties zijn dat we de salarissen van mei niet uit zouden betalen, maar dat is niet waar. We kunnen bevestigen dat er financiering beschikbaar is en dat we de werknemers hun salarissen volledig zullen betalen.”

Onderhandelingen
De woordvoerster gaat verder niet in op FN Steel in Alblasserdam in relatie tot de problemen bij eigenaar British Steel. Ook wil zij verder nog niet vertellen wat er bij de onderhandelingen wordt besproken. “Zolang we bezig zijn met de onderhandelingen, doen wij daar verder geen mededelingen over. Wel wil ik ons hele team bedanken voor hun toewijding en harde werk in deze uitdagende periode.”

FN Steel
In 2017 werd FN Steel, waar staalknuppels tot staaldraad worden gemaakt, overgenomen door British Steel. Een woordvoerster van het bedrijf liet toen weten dat de overname ‘de continuïteit van het bedrijf waarborgt’. “We vallen met de overname onder een grote groep en hebben in dat opzicht ook meer feedback,” vertelde de woordvoerster in Alblasserdam toen. Verder werd verteld dat FN Steel met eigen naam intact zou blijven en dat het een zelfstandige onderneming zou blijven die alleen van eigenaar verwisselde. Ook het Duitse bedrijf Boderus, dat onlangs de wals overnamen van het failliete Nedstaal, had naar verluidt interesse in overname. FNSteel koos uiteindelijk toch voor British Steel.

Nedstaal
FNSteel is gevestigd aan de Rapenburg in Alblasserdam. Op het terrein zat tot twee jaar geleden ook het bedrijf Nedstaal gevestigd. Dit bedrijf ging begin 2017 failliet.