ALBLASSERDAM – De nieuwe winkel van supermarkt Dirk aan de Plantageweg in Alblasserdam is dinsdag 21 mei 2019 feestelijk geopend. Supermarktmanager Matthijs van Baarle sprak van een landelijke primeur. In de Alblasserdamse zaak gaat namelijk als eerste Dirk van den Broek van het land een pilot van start met een nieuwe uitstraling en een nieuwe ‘signing’. Als het proefproject slaagt, wordt het concept ook bij alle andere Dirk-supermarkten toegepast.

Ongeval met scootmobiel
Enkele tientallen mensen stonden dinsdagochtend al vroeg voor de nog gesloten deur om na de officiële opening als eerste boodschappen te doen in de nieuwe supermarkt. In alle drukte ging het net voor de start nog even mis een scootmobiel. De bestuurster van het elektrische karretje schoot door een groepje wachtende mensen heen, botste tegen een winkelwagentje met daarin een kind en kwam tegen de kuitbeen van een wachtende vrouw uit Alblasserdam tot stilstand. Niemand raakte noemenswaardig gewond, maar bij de betrokkenen zat de schrik er wel goed in. De vrouw die de scootmobiel tegen haar been kreeg, laat weten dat ze de Alblasserdamse saamhorigheid van meevoelende omstanders erg heeft gewaardeerd.

Na brand nieuwe ontwikkelingen
Rond 09.00 uur kwamen wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam en supermarktmanager Matthijs van Baarle met een grote schaar naar buiten. Voordat het lint voor de winkel werd doorgeknipt vertelde wethouder Kraijo: “Met de komst van Dirk naar deze locatie is de cirkel weer rond. Vroeger zat de Bas hier. Die is vertrokken. Bas werd Dirk en Dirk is weer teruggekomen naar het Bochanenterrein. Tien jaar geleden was hier een grote brand. Het pand van autobedrijf Bochanen brandde af en dat gaf ook weer de mogelijkheid voor nieuwe ontwikkelingen en zie hier: de nieuwe Dirk. Ik wens iedereen veel plezier. Felicitaties gaan naar Matthijs en het hele team dat ontzettend veel werk heeft verricht om dit mogelijk te maken.”

Bloemen
Nadat het lint met enige moeite was doorgeknipt, konden bezoekers naar binnen. Voor de eerste 250 klanten was er een bosje bloemen. “Ook de rest van de week krijgen de eerste 250 klanten van de dag een gratis product mee naar huis,” vertelt manager Van Baarle.

Groter
Van Baarle is trots op zijn nieuwe winkel, waar ruim 500 meter extra vloeroppervlakte heeft dan bij de oude locatie op de Sportlaan. Hij vertelt: “We hebben nu een oppervlakte van 1440 vierkante meter en op de oude locatie was dat 930. Daarnaast hebben we 125 grote parkeerplaatsen. Dat zijn er ongeveer 45 meer dan op de Sportlaan.”

Pilotwinkel
De winkel is ingericht als pilotwinkel voor Dirk. Dit betekent een nieuwe uitstraling en een nieuwe ‘signing’. Deze pilot opstelling wordt de aankomende periode in 4 winkels getest. Na een evaluatie wordt besloten of deze nieuwe uitstraling uitgerold gaat worden naar alle overige winkels. Manager Van Baarle vertelt: “In de winkel zijn zelfscanners beschikbaar, waarmee klanten zelf hun boodschappen kunnen scannen en afrekenen. Verder is er een speciaal borreleiland met tapas-achtige dingen. Daarnaast straalt de versafdeling meer ‘vers’  en ambachtelijkheid uit, doordat we bijvoorbeeld gebruik maken van handgeschreven letters.”

Borrelshop
Van Baarle vervolgt: “We hebben in de winkel ook een aparte ‘borrelshop’. Hier zijn alcoholische dranken, waaronder sterke dranken zoals whisky en jenever te koop. Wat je normaal bij een slijterij koopt, hebben we nu in de supermarkt.”

Automatisch correct wisselgeld terug
Tot slot maakt de winkel gebruik van een ‘safepay-systeem’. Met dit systeem wordt contant geld in een gesloten kassasysteem gegooid. Dit wordt geteld en het correcte wisselgeld wordt automatisch teruggegeven. Hierdoor is volgens de manager de kans kleiner dat er kasverschillen ontstaan en is het systeem voor personeel ook veiliger.

Personeel
In de supermarkt van Dirk werken momenteel 110 mensen. Van Baarle: “Het personeel van de oude winkel is meegenomen naar de nieuwe winkel. We hebben nog geen nieuw personeel aangenomen, omdat we eerst willen zien hoe het hier draait. Als er meer omzet gedraaid wordt, en dat is wel de verwachting, dan zal er personeel bij moeten.”

Trekpleister
Direct naast de supermarkt wordt binnenkort een vestiging van Trekpleister geopend. Een andere deel van de ruimte staat nog te huur. Op de oude locatie van Dirk, wordt binnenkort supermarkt Plus geopend.