ALBLASSERDAM – Diverse kinderen zijn vrijdagavond 17 mei 2019 huilend vertrokken bij de kermis op het terrein bij Landvast aan de Haven in Alblasserdam. Reden hiervoor was de Freaky Friday-horror-avond die voor veel kinderen veel te eng bleek te zijn. Saskia Baas uit Alblasserdam was met haar twee kinderen op de kermis en heeft een klacht ingediend bij de Duursma Groep die de kermis in het Damdorp organiseert. De Alblasserdamse krijgt van veel mensen bijval.

“Ik dacht nog een leuk met mijn twee zoons naar de kermis te gaan. We kwamen om 19.15 uur aan en twintig minuten later moest ik met twee huilende kinderen de kermis verlaten. Het was Freaky Friday en veel jonge gezinnen kwamen om 19.30 uur oog in oog te staan met drie griezels. Dit was echt te griezelig en zeker die vrouw in dat bed die nog even extra gek ging doen, terwijl ze duidelijk zag dat er kleine kinderen in de buurt waren die al schrokken van de aanwezigheid,” vertelt Saskia.

Ander tijdstip
Volgens Saskia hebben meerdere gezinnen met huilende kinderen de kermis verlaten. “Dit was een mislukte kermisavond. Ik snap dat mensen het leuk en grappig vinden, maar dit had beter op een later tijdstip kunnen plaatsvinden. Ik had dit niet verwacht, omdat het ook verder niet was aangekondigd op de borden langs de weg. En dan moet ik zeggen dat mijn kinderen best wel wat gewend zijn, want ik ga zelfs met ze naar halloweenavonden. Ik hoop dat mijn kinderen volgend jaar weer op een normale manier kunnen genieten van de kermis.”

Verschrikkelijk
Veel mensen zijn het met Saskia eens. Op Facebook vertelt Ans Dekker: “Ik vond het verschrikkelijk. De kermis is voor jong en oud, maar niet als jullie dit doen. Ik hoop echt dat jullie erover na gaan denken, voordat er nog meer kinderen schrikken.”

In volle paniek weggerend
Merijn De Koning IJkelenstam sluit hierbij aan en vertelt: “Ik heb hier hetzelfde verhaal! 2 kinderen die van de kermis afgerend zijn in de volle paniek omdat deze griezels om 19.30 uur voor de touwtjestrekkenkraam begonnen te schreeuwen. Zelfs de kermisexploitant vond dit te gek voor woorden. Hij zei ook dat het de klandizie niet ten goede komt, omdat ouders met hun kleintjes de kermis direct verlieten. Voor de jeugd is het leuk en het ziet er professioneel uit, maar moet dit nu echt op dit tijdstip? Dit had ik zeker in Alblasserdam niet verwacht.”

Overstuur
Elena Den Boef liep met haar zusje op de kermis. Ze vertelt hierover: “Ineens zagen we dit. Ze was helemaal overstuur. Ik vind dat ze dit later op de avond moeten doen, als de kinderen op bed liggen.” Leonie verhaalt: “Mijn kind ging voor het eerst alleen naar de kermis om 19.00 uur. Ze kwam compleet overstuur thuis. Ik had geen flauw idee dat er zo’n belachelijke avond werd georganiseerd.”

Gezeik
Een aantal mensen vindt dat het allemaal te groot wordt gemaakt. Sabine van Zanten vindt het ‘gezeik’. “Onze dochter keek er naar uit om naar deze avond te gaan. Ze vond het geweldig en ze is 7 jaar oud. Misschien moet je er zelf niet zo’n drama van maken en een beetje nuchter erin staan.”

Beter opletten
John van Wijk vindt dat Saskia beter had moeten opletten, omdat het online wel aangekondigd stond. “Je kiest er zelf voor om rond die tijd te komen. Aan de andere kant zou het inderdaad beter zijn om zoiets later op de avond te doen. Ik stond op de loopbrug en daar stonden al een paar angstige huilende kleine kinderen die niet meer naar beneden durfden te lopen, terwijl het ruim vijftig meter bij hun vandaan was.”

Niet de bedoeling
De Duursma Groep, die de kermis organiseert, laat weten dat het niet de bedoeling was kleine kinderen zo bang te maken. “We gaan het bespreken en gaan ermee aan de slag.”