ALBLASSERDAM –  Kinderen van basisschool Het Palet in Alblasserdam hebben vrijdag 17 mei 2019 automobilisten aangesproken onder de slogan ‘De oversteekheld kijkt wel uit’. Dit gebeurde nabij de Oude Torenweg, ter hoogte van de afslag naar de Emmertarwehof bij nieuwbouwwijk Waterhoven in Alblasserdam. Burgemeester Jaap Paans en wijkagent Barry Windhouwer waren ook bij de actie aanwezig. De leerlingen uit groep zes gingen gekleed als echte oversteekhelden met een rode cape aan en een masker op. Zij spraken samen met de politie automobilisten aan en overhandigden een sticker en flyer over de campagne.

De campagne is ontwikkeld vanwege het relatief hoge aantal fietsslachtoffers op 50 km/uur wegen bij oversteekplaatsen in de regio Drechtsteden. “Op drukke momenten, zoals de ochtend en middag, wanneer schoolkinderen oversteken, kun je als fietser of automobilist het overzicht soms kwijtraken. Voetgangers en fietsers zijn hierbij een kwetsbare groep. ‘Een echte oversteekheld overziet de verkeerssituatie’, zo is de insteek van de kinderen bij de actie,” aldus de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Verder schrijft de gemeente: “Deze verkeersactie past goed binnen de doelstelling van de Drechtsteden om samen te werken en kennis te delen. 7 gemeenten, maatschappelijke organisaties en de politie werken nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. Deze campagne sluit aan bij de provinciale slogan: Maak een punt van nul verkeersslachtoffers. In Dordrecht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht vonden de acties ook plaats.”

Nadat de kinderen een aantal vragen hadden gesteld, kregen de automobilisten een paspoort met daarin nog wat extra tips om veilig over te steken. Een aantal bestuurders ging er vroegtijdig weer vandoor. Burgemeester Jaap Paans schrijft hierover op Twitter: “Helaas reden ook een aantal bestuurders voortijdig weg. Dat bevestigt het belang van deze acties. We zijn kennelijk niet allemaal oversteekheld of hebben tijd te weinig voor een gesprekje van 2 minuten. #haastigspoedzeldengoed”.