ALBLASSERDAM – De restauratie van de Souburghse Molen aan het Kortland in Alblasserdam is donderdag 16 mei 2019 officieel van start gegaan met een handdruk van wethouder Arjan Kraijo en bestuurslid van molenstichting SIMAV Teus van Gelder. In de achterliggende jaren was de restauratie van de Souburgh een veelbesproken onderwerp. Uren werd er over vergaderd en uiteindelijk werd beslist dat de molen voor 750.000 euro gemeenschapsgeld opgeknapt zou gaan worden. Na de restauratie kan de molen draaien, maar niet malen.

Wethouder Kraijo vertelde: “Ik sta hier met bescheidenheid, maar ook een tikkeltje trots en dankbaarheid als wethouder van de gemeente Alblasserdam. Die bescheidenheid heeft te maken met het hele voortraject dat we met elkaar gelopen hebben. Twaalf jaar lang hebben we geprobeerd om met elkaar het gesprek te voeren over de wijze waarop de molen gerestaureerd en gefinancierd zou worden. De trots zit hem in het feit dat we met name in de afgelopen twee à drie jaar zo’n beetje de goede samenwerking hebben weten te vinden, waardoor vanuit de gemeente het besluit genomen kon worden om de molen te gaan restaureren.”

Kraijo vervolgde: “Ook heel veel dankbaarheid aan de SIMAV die de verantwoordelijkheid heeft genomen om de molen in eigendom te krijgen. Het kostte maar een euro, maar het is een enorme klus die de SIMAV op haar schouders heeft genomen. Ik ben blij dat het plan vanaf volgende week ook echt daadwerkelijk uitgewerkt gaat worden. Er zal nog veel werk op de SIMAV af te komen om de bouw te begeleiden. Tot slot wil ik ook de eigenaar van de gronden bedanken voor het instemmen van het permanent toegankelijk maken van deze molen, middels een nieuwe landweg. Daardoor wordt de molen meer van Alblasserdam en de Alblasserdammers dan we ooit hadden voorzien. Daar hebben we wel een paar maanden vertraging voor over. Ik ben heel benieuwd naar hoe het er volgend jaar uitziet.”

De Souburghse molen is een poldermolen, type ronde stenen grondzeiler, die als taak het bemalen van de polder Souburgh had. Dit gebeurde tot 1959 waarna er werd overgegaan op mechanische bemaling. De uit 1860 stammende molen is sinds 2014 eigendom van molenstichting SIMAV. Eind 2013 werd de in slechte staat verkerende molen door de toenmalige eigenaar, gemeente Alblasserdam, voorzien van een nieuwe kap om het bouwwerk wind- en waterdicht te maken.

In de achterliggende jaren was de restauratie van de Souburgh een veelbesproken onderwerp. De gemeente Alblasserdam beloofde ruim tien jaar geleden aan de provincie om de kosten voor haar rekening te nemen en maakt deze belofte uiteindelijk waar.

De restauratie zal uitgevoerd worden door S&DH Bouw en De Gelder Molenmakers in opdracht van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). De molenstichting kijkt met plezier terug op de goede samenwerking met de gemeente Alblasserdam. Mede hierdoor is het toegangspad, dat inmiddels gerealiseerd is, ontstaan. Eerst kan het bouwverkeer en daarna ook de bezoeker gebruik maken van deze eigen toegangsweg. “Ook het overleg met Dhr. Broere, grondeigenaar van het omliggende gebied, heeft tot goede resultaten geleid,” aldus de SIMAV.

De restauratie neemt naar verwachting ruim een jaar in beslag.

Dhr. Michel Pantekoek (T.C. SIMAV), Wethouder Arjan Kraijo, Bestuurslid SIMAV Teus van Gelder, Adri Konijnenburg (T.C. SIMAV)