ALBLASSERDAM  – Volgend jaar is het precies tachtig jaar geleden dat Alblasserdam werd gebombardeerd. 28 mensen kwamen daarbij om het leven. Dit jaar besteedde onder andere burgemeester Jaap Paans via Twitter aandacht aan deze gebeurtenis. Verder vond er afgelopen weekend een bombardementswandeling door het dorp plaats en kreeg het Hooftmanbankje zijn definitieve naam. (foto) Alblasserdammer Edgar Veen stelt via Twitter voor om volgend jaar de kerkklokken in het dorp te luiden, op de tijdstippen dat de vier bombardementen plaatsvonden, zodat er nog meer aandacht zal zijn voor deze Alblasserdamse ramp.

De burgemeester laat weten dat hij dit een goed idee vindt. “Maandag 11 mei 2020. Kijken of we dat geregeld kunnen krijgen,” zo laat hij weten.

Afgelopen zaterdag, 11 mei 2019, was het 79 jaar geleden dat het Damdorp gebombardeerd werd. 28 mannen, vrouwen en kinderen kwamen om. Anderen raakten gewond door brisant- en brandbommen. Om 10 over 10, om 20 voor 1, om 2 uur en om kwart over 2.

Zaterdagochtend werd er een bombardementswandeling gehouden, waarbij geïnteresseerden langs de plekken liepen, die in de Tweede Wereldoorlog getroffen werden.

Via Twitter stond burgemeester Paans stil bij de Alblasserdamse ramp. Hij Twitterde op de tijdstippen dat de bommen vielen:
– We herdenken de slachtoffers van de bombardementsvluchten op Alblasserdam van 11 mei 1940. Nu de bommenregen van 10 over 10.
– We herdenken de slachtoffers van de bombardementsvluchten op Alblasserdam van 11 mei 1940. Nu de bommenregen van 20 voor 1. Met o.a. slachtoffers in het Waardhuis en in de garage en kelder van Bode Verloop
– We herdenken de slachtoffers van de bombardementsvluchten op Alblasserdam van 11 mei 1940. Nu de bommenregen van 2 uur. Brisantbommen zetten met hun vuurzee gordijnen achter kapotgeschoten ramen in brand. Ruim 180 panden getroffen
– We herdenken de slachtoffers van de bombardementsvluchten op Alblasserdam van 11 mei 1940. Nu de bommenregen van kwart over 2. Met hen herdenken we alle slachtoffers van WOII. #opdatwijnietvergeten

Hooftmanbank
Een dag eerder werd de Hooftmanbank in de Polderstraat voorzien van een naambord. Het bankje is opgebouwd uit brokstukken van het bombardement. Het bankje, dat ook wel het vrijersbankje wordt genoemd, is samengesteld met restanten van woningen in de Polderstraat die door een bombardement in mei 1940 verloren zijn gegaan. De bank is aan het dorp geschonken door de heer T.A. Hooftman, van 1916 tot 1947 huisarts in Alblasserdam.

Tekst op naambord
Op het naambord komt de volgende tekst te staan:
Hooftmanbank
“Geschonken door de heer T.A. Hooftman, huisarts te Alblasserdam van 1916 tot 1947. De metselstenen zijn restanten van de gebombardeerde woningen, die op deze plaats stonden tot 11 mei 1940”.

De onthulling van het naambord, op 10 mei aanstaande is één dag eerder dan dat 79 jaar geleden het bombardement plaatsvond. De onthulling vindt rond 16.00 uur plaats.

Symbool voor daadkracht
Het Hooftmanbankje werd in 2012 gerestaureerd op aandringen van Alblasserdammer Cor Veen uit de Polderstraat. Veen schreef zeven jaar geleden in een brief aan de gemeente Alblasserdam: “De Hooftmanbank was het eerste bouwwerk dat na het bombardement van 1940 in Alblasserdam werd gebouwd. Het staat symbool voor daadkracht, doorzettingsvermogen en de wederopbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, want ondanks alle ellende gingen we gewoon door en pakten we de draad weer op. Verder is het gewoon een heel bijzondere bank. Je kunt er bijvoorbeeld namelijk aan twee kanten op zitten. Dat is bijna landelijk uniek.”

Vrijersbankje
Veen vervolgt: “De bank werd lange tijd gebruikt als bushalte. Maar de bank was nog multifunctioneler. Want de achterkant werd door stelletjes gebruikt om te vrijen. Dat gedeelte is namelijk moeilijk zichtbaar vanaf de doorgaande weg. In de loop der jaren begon de bank echter steeds meer achterover te hellen en de mozaïeksteentjes raakten los. In juni 1987 kreeg de bank, tot volle tevredenheid van de burgerij, een opknapbeurt en werd daarbij weer rechtgezet.”

In 2012 werd het bankje opnieuw opgeknapt. Ook werd het bankje in dat jaar een gemeentelijk monument.

Foto’s: Richard van Hoek.

De onthulling van het bordje werd gedaan door de Alblasserdammers Arend de Jong (links) en Arie Ooms.