ALBLASSERDAM – Een bezorgde man uit Alblasserdam heeft burgemeester Jaap Paans een brief gestuurd over de, in zijn ogen, onveilige en onbehaaglijke situatie bij recreatiegebied het Lammetjeswiel. De Damdorper, die in zijn brief zijn naam noemt, maar in de media graag anoniem blijft in verband met mogelijke represailles, maakt zich zorgen om de veiligheid in het recreatiegebied en hoopt dat de parkeerplaats in de avond en nacht afgesloten gaat worden met een hek. Hij schrijft: “Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond (en vaak doordeweeks) tussen 23.00 en 0.30 uur passeer ik te voet, op weg naar huis, de parkeerplaats bij het Lammetjeswiel, via het wandelpad achter de De Savornin Lohmanweg. Ik constateer dat er in het afgelopen half jaar in toenemende mate sprake is van een zeer onbehaaglijke en onveilig aanvoelende situatie op en om het parkeerterrein van het Lammetjeswiel.”

De Alblasserdammer vervolgt: “Er is sprake van geluidsoverlast, afvaloverlast en regelmatig vuurwerkoverlast. Auto’s staan met draaiende motor en de kofferbak open, dus je vraagt je af: wat gebeurt daar allemaal? En regelmatig heb ik me daar onveilig gevoeld door provocerend en agressief gedrag van de daar aanwezige jeugd. En ik ben niet bang uitgevallen, kan ik u vertellen.

Maar, zoiets hoort toch niet in ons dorp? En dus vraag ik u, als burgemeester en tevens hoofd van de politie, hier aandacht en hoge prioriteit aan te geven. Het moet stoppen, voor er echt iets uit de hand loopt daar. Want dat duurt volgens mij niet lang meer. Afgelopen weekend is er namelijk al een escalatie geweest, waar ik overigens nergens iets over terug- lees of hoor.”

Afsluitbaar hek
Verder schrijft de man: “Dat brengt mij bij het volgende, want ik denk graag in mogelijkheden en oplossingen: Waarom wordt het parkeerterrein niet afgesloten tussen bijv. 19.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ‘s ochtends? Liefst door middel van een afsluitbaar hek, op of voor de brug. In die periode is het Lammetjeswiel uitsluitend te voet of per fiets te bereiken. Zorg tevens voor toezicht door een portiersloge te plaatsen die bemand wordt door BOA’s – desnoods met een diensthond – en zorg voor een directe ingang bij de politie. Op die manier zal het gevoel van veiligheid er een stuk vooruit gaan.”

Iedereen
De briefschrijver besluit: “Het Lammetjeswiel is er voor alle Alblasserdammers. Iedereen moet zich daar veilig kunnen voelen. Op elk moment. Overdag en ’s avonds. Daarom kan ik niet genoeg benadrukken dat deze situatie uw onverdeelde aandacht verdient en dat er daar kordaat opgetreden en orde gehandhaafd moet worden.”

Reactie gemeente
De gemeente Alblasserdam laat desgevraagd weten dat uitgezocht wordt wat ‘het beeld’ is. “We gaan de zaak uitzoeken zowel intern als bij de politie om na te gaan wat het beeld is. Op het moment dat dit duidelijk is neemt de gemeente contact op met betrokkene.”

Foto: archief 2011.