ALBLASSERDAM – De Blomhoeve aan de Randweg 116 in Alblasserdam wordt een gemeentelijk monument. Door de voormalige boerderij, die in 1940 door de familie Blom werd gebouwd, te benoemen tot monument, wil het college van burgemeester en wethouders cultureel erfgoed voor de toekomst veilig stellen in Alblasserdam. Wethouder Dorien Zandvliet en Erwin Zwijnenburg, bestuurder van woningcorporatie Woonkracht10,monteren op maandag 13 mei 2019 een schildje aan de gevel van de Blomhoeve.

De Blomhoeve
De Blomhoeve werd in 1940 gebouwd voor de familie Blom. Eerder had deze familie een boerderij aan de Kerkstraat, maar die werd door een Duits bombardement verwoest, net zoals veel andere bebouwing in het hart van het dorp. Daarom is in Alblasserdam veel herbouwd tijdens de oorlog. De locatie voor de nieuwe boerderij in de polder was opvallend. In die tijd werd in Alblasserdam vrijwel uitsluitend aan de dijken gebouwd. De bouwstijl is Delftse School, een sobere stijl die zich kenmerkt door het gebruik van traditionele vormen en natuurlijke materialen. “De Blomhoeve herinnert aan wat de oorlog in ons dorp teweeg heeft gebracht, maar ook aan ons agrarische verleden. De boerderij is bovendien op een zeer geslaagde manier verbouwd. Dit alles maakt dat het pand een plek op de gemeentelijke monumentenlijst verdient”, verklaart wethouder Dorien Zandvliet.

Dagbesteding
De Blomhoeve is tegenwoordig eigendom van Woonkracht10. Na een grondige renovatie biedt zorgorganisatie Woon Cadans mensen met een beperking in de boerderij woonruimte en dagbesteding aan.

In 2012 werden in Alblasserdam ook op diverse plaatsen gemeentelijke schildjes aan panden geschroefd. Zo kregen het ‘vrijersbankje’ en het oorlogsmonument in de Polderstraat, het sluishuisje op de Dam en het advocatenkantoor aan het Cortgene een schildje. De actie was onderdeel van het project “Beschermd dorpsgezicht”.