ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam heeft de werf van Heerema op het bedrijventerrein Groote Lindt in Zwijndrecht opgekocht om daar een tweede vestiging te openen. Dat meldden werknemers een aantal weken geleden en maakt het bedrijf vrijdag 3 mei 2019 officieel bekend. De Heerema Fabrication Group zag zich eind 2018 genoodzaakt het kantoor te sluiten en de werf te verkopen vanwege de teruglopende orderportefeuille.

Directeur Marcel Onkenhout van Oceanco meldt: “Het verheugt Oceanco te kunnen melden dat de vrijgekomen faciliteiten in Zwijndrecht zijn overgenomen door Oceanco als onderdeel van haar langetermijnvisie. De nieuwe faciliteiten dragen bij aan de mogelijkheden voor Oceanco en haar co-makers om de cascobouw- en daaraan gerelateerde activiteiten te consolideren en biedt ruimte voor de verdere ontwikkeling van haar onderhouds- en verbouwingsactiviteiten (life time extension) van de bestaande vloot.”

Eerste casco
Het eerste casco (110 meter) arriveert op de locatie Zwijndrecht in het derde kwartaal van 2019. Oceanco kijkt uit naar de samenwerking met de lokale bedrijven, overheid en organisaties in Zwijndrecht en hoopt hiermee haar bijdrage aan de economische ontwikkeling van haar ‘thuishaven’ de regio Drechtsteden, verder te versterken.

Trots
Wethouder Jansen van Zwijndrecht is trots dat de Alblasserdamse jachtenbouwer ook voor Zwijndrecht heeft gekozen. Hij noemt de komst van Oceanco ‘heel belangrijk’, niet alleen omdat hiermee een goede watergebonden bestemming is gevonden voor de werf en de loodsen maar ook vanwege de werkgelegenheid. “Het vertrek van Heerema en het verlies van werkgelegenheid was een gevoelige klap voor heel Zwijndrecht. Met de komst van Oceanco groeit de werkgelegenheid tot meer dan vóór de sluiting van de werf. Deze ontwikkeling en de uitbreiding van dit bedrijf, zo dicht in de buurt van het moederbedrijf in Alblasserdam, is goed nieuws voor de gehele regio Drechtsteden. Daarnaast is het voor Zwijndrecht goed nieuws dat de beeldbepalende hallen bewaard blijven.”

De verwachting van de gemeente Zwijndrecht is dat de komst van de jachtenbouwer naar Zwijndrecht een significante groei van de werkgelegenheid zal opleveren.