KINDERDIJK – Een 64-jarige vrouw uit Alblasserdam is vrijdagmiddag 3 mei 2019 lelijk ten val gekomen met haar fiets in Kinderdijk. De vrijwilligster van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk reed over het fietspad langs de molens bij de Nederwaard. Bij het passeren van toeristen ging het mis en kwam de vrouw via de berm ten val. Zij viel met haar hoofd en gezicht precies op een boomstronk. Omstanders boden eerste hulp en belden 112.

Omdat de ambulance via de ingang bij Kinderdijk niet bij het incident kon komen, door de werkzaamheden bij de entree, werd er een brandweerquad van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht opgeroepen. Verder nam de politie, die met het politiebusje nèt wel de opgestelde kraan kon passeren,  alvast een ambulanceverpleegkundige mee, die zich, in afwachting van de quad, over het slachtoffer kon ontfermen.

Update naar aanleiding van de reacties: Het achtercompartiment van de ambulance was net te breed om de kraan bij de ingang te passeren.

De Alblasserdamse is uiteindelijk op de brancard achter de quad gelegd en op die manier naar de hoofdingang van het molengebied gereden. Daarvandaan werd zij per ambulance met spoed naar het ziekenhuis in Dordrecht gebracht voor verdere behandeling.

Anderhalve week geleden werd besloten om de quad van Hendrik-Ido-Ambacht in te zetten bij meldingen bij de Kinderdijkse molens. Bevelvoerder Marien Vonk van de brandweer liet 23 april weten: “Omdat de bereikbaarheid rond de molens van Kinderdijk soms een probleem oplevert, zal vanaf deze week de quad van de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht bij medische- en brandmeldingen ondersteuning bieden om dit probleem tijdelijk op te lossen totdat een definitieve oplossing gevonden is.”