ALBLASSERDAM – De Hooftmanbank in de Polderstraat in Alblasserdam, wordt voorzien van een naambord. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam besloten na een voorstel van de commissie ‘straatnaamgeving’. Op vrijdag 10 mei 2019 wordt het bord onthuld.

Het bankje, dat ook wel het vrijersbankje wordt genoemd, is samengesteld met restanten van woningen in de Polderstraat die door een bombardement in mei 1940 verloren zijn gegaan. De bank is aan het dorp geschonken door de heer T.A. Hooftman, van 1916 tot 1947 huisarts in Alblasserdam. De heer Hooftman was volgens de gemeente Alblasserdam in een persbericht een belangrijke figuur in de Alblasserdamse gemeenschap.

Tekst op naambord
Op het naambord komt de volgende tekst te staan:
Hooftmanbank
“Geschonken door de heer T.A. Hooftman, huisarts te Alblasserdam van 1916 tot 1947. De metselstenen zijn restanten van de gebombardeerde woningen, die op deze plaats stonden tot 11 mei 1940”.

De onthulling van het naambord, op 10 mei aanstaande is één dag eerder dan dat 79 jaar geleden het bombardement plaatsvond. De onthulling vindt rond 16.00 uur plaats.

Symbool voor daadkracht
Het Hooftmanbankje werd in 2012 gerestaureerd op aandringen van Alblasserdammer Cor Veen uit de Polderstraat. Veen schreef zeven jaar geleden in een brief aan de gemeente Alblasserdam: “De Hooftmanbank was het eerste bouwwerk dat na het bombardement van 1940 in Alblasserdam werd gebouwd. Het staat symbool voor daadkracht, doorzettingsvermogen en de wederopbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, want ondanks alle ellende gingen we gewoon door en pakten we de draad weer op. Verder is het gewoon een heel bijzondere bank. Je kunt er bijvoorbeeld namelijk aan twee kanten op zitten. Dat is bijna landelijk uniek.”

Vrijersbankje
Veen vervolgt: “De bank werd lange tijd gebruikt als bushalte. Maar de bank was nog multifunctioneler. Want de achterkant werd door stelletjes gebruikt om te vrijen. Dat gedeelte is namelijk moeilijk zichtbaar vanaf de doorgaande weg. In de loop der jaren begon de bank echter steeds meer achterover te hellen en de mozaïeksteentjes raakten los. In juni 1987 kreeg de bank, tot volle tevredenheid van de burgerij, een opknapbeurt en werd daarbij weer rechtgezet.”

In 2012 werd het bankje opnieuw opgeknapt. Ook werd het bankje in dat jaar een gemeentelijk monument.