NIEUW-LEKKERLAND – Leerlingen uit groep 8 van de Ds. Petrus van der Veldenschool in Nieuw-Lekkerland hebben deze week, in het bijzijn van burgemeester Dirk van der Borg, het vredesmonument in het Wielewaalpark aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland geadopteerd. Dit gebeurde met het leggen van een krans en van rozen. Voorafgaand aan de plechtigheid, hielden kinderen in de klas een presentatie over de Tweede Wereldoorlog.

Verder droegen diverse kinderen een gedicht voor. Bij het monument werden, na het taptoe-signaal, twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Bij de nationale dodenherdenking op 4 mei zullen Corjan van Ewijk en Mattie Sprong hun gedicht voordragen bij het plaatselijke vredesmonument.

‘Adopteer een monument’ is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Zo leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen.

Foto’s: Wim Deelen.