2 gevaarlijke kruisingen in Alblasserdam krijgen verlichting, drempels en markering

ALBLASSERDAM – Twee kruispunten in Alblasserdam, waar relatief veel ongevallen gebeuren, worden binnenkort veiliger gemaakt. Omdat een totale reconstructie van de kruisingen nog niet gepland is, is gezocht naar een oplossingsrichting op kleinere schaal in de vorm van extra verlichting, drempels en/of bebording en markering.  Het gaat om de kruisingen Kelvinring / Edisonweg en de kruising Dam / Marineweg. Verder wordt er bij de kruising Ohmweg / Edisonweg gekeken of daar ook nog dingen verbeterd kunnen worden.

Edisonweg / Kelvinring
Op de kruising Edisonweg / Kelvinring komen vier extra lage lantaarnpalen langs het fietspad. Verder wordt er een drempel aangelegd om autoverkeer af te remmen en tot slot wordt op de rijbaan een symbool aangebracht met een waarschuwing voor kruisend fietsverkeer en worden er borden aangebracht met een waarschuwing voor overstekende fietsers in twee richtingen.

Visuele drempel
Bij de kruising Dam / Marineweg worden twee extra lage lantaarnpalen langs het fietspad. Verder wordt een visuele drempel aangelegd. Er is voor een visuele drempel in plaats van een fysieke drempel gekozen in verband met de ligging van de brandweerkazerne. Verder wordt op de rijbaan met markering een symbool aangebracht met waarschuwing voor kruisend fietsverkeer. Dit komt op linksafstrook en op de rijbaan vanaf de Marineweg. Op de Dam en Marineweg worden borden geplaatst met waarschuwing voor overstekende fietsers in twee richtingen.

Edisonweg / Ohmweg
Bij de kruising Edisonweg / Ohmweg is al een aantal maatregelen genomen met de plaatsing van middengeleiders. “Omdat de problematiek hier in mindere mate speelt, wordt voor deze kruising eerst het effect van de maatregelen op de vorig genoemde kruisingen afgewacht. Indien nodig kan te zijner tijd ook hier extra maatregelen worden genomen,” aldus wethouder Arjan Kraijo.

Planning
Een deel van de maatregelen wordt in mei en juni uitgevoerd. Het gaat daarbij om de markering en de verkeersborden. De fietsoversteek op de Kelvinring is in asfalt en de drempel wordt daarmee ook in asfalt uitgevoerd. In de periode juli, augustus, september staan asfaltwerkzaamheden ingepland op de Edisonweg. De drempel bij de fietsoversteek wordt in deze werkzaamheden opgenomen. Voor de verlichting is opdracht gegeven, echter moet hiervoor nieuwe aansluitingen worden gemaakt en is de gemeente daarbij afhankelijk van Stedin. De uitvoering hiervan staat gepland over vier maanden.

 

14 reacties

 1. Wanneer iedereen nu eens 5 sec. meer geduld zou hebben waren al deze maatregelen niet nodig.
  Kunnen ze deze plekken niet beter zichtbaar maken zoals ze gedaan hebben onder het viaduct naar de Papendrechtse brug toe op de Burg. Keijzerstraat ?
  Daar hebben ze de oversteekplaatsen beter zichtbaar gemaakt door lampjes die gaan knipperen in het asfalt wanneer er iemand over wilt steken.

 2. Het zijn geen gevaarlijke kruispunten.
  Men is te beroerd om goed te kijken en te anticiperen.

 3. Doe gewoon lampjes in het wegdek, net als in Papendrecht kruispunt onder de N3, werken goed daar!!

 4. Binnenkort kan ook de nieuwe uitrit van het Dirk parkeerterrein op de Dam aan het lijstje toegevoegd worden. Fietsers die van de Dam af komen hebben teveel snelheid om een noodstop te kunnen maken. De eerste bijna ongelukken heb ik daar al zien gebeuren.

 5. Tsjonge jonge jonge… Een drempel waar al een bocht/afslag is, en auto’s dus al afremmen..

  Een visuele drempel waar na 2 dagen iedereen schijt aan heeft..

  En een stel lage lantaarpalen..

  Geld verspilling ten top!! (Wéér)
  Gemeente vergeet deze onzinnige oplossing en geef elke fietser daar zo’n vervelende felle led koplamp en je heb het zelfde bereikt voor een fractie van het bedrag.
  Dit lost geen enkel ongeval op!

 6. Aan fietsers wordt er weinig aandacht besteed.
  Wat denk je van de Plantageweg doorrijden via de rotonde?Levensgevaarlijk
  Er moet zeker eerste iemand dood gereden worden?
  Een dan nog komend van de Plantageweg naar de Dam. Eerst bij van der Vlist achterstevoren op je fietsje kijken of je wel door kan rijden.
  Al eerder aangekaart, maar we wachten eerst op een dode

 7. veel geld kostende tijdelijke oplossingen die totaal niet werken zijn ze hier goed in helaas.

  de enige werkende opties hier zijn
  * een rotonde
  * stoplichten

 8. Ik ben benieuwd wat een drempel voor verbetering is terwijl het probleem de ruimte is. Als je afslaat vanaf rijksweg/papendrecht richting mac/hornbach en je moet opeens stoppen voor een fietser sta je nog half op de weg. De mensen vanaf de hornbach hebben wel ruimte maar na de lange wachtrij voor de kassa geen geduld meer en willen volgas naar huis en letten weer wat minder op. Het probleem is dus geduld en een lamp of drempel lost dat niet op. Een stoplicht wel, gebleken is dat sommigen hun voorang pakken ook als ze het niet hebben. Dus dan niet meer zelf kiezen maar een stoplicht.

 9. Enkel lampen IN het wegdek helpen, net bijna platgereden door een rot camper!!!!Bij de brandweer .

 10. bij de brandweer is het gevaarlijk,maar iets verder de weg naast hotel van Krimpen het stek is net zo link daar word je ook regelmatig over het hoofd gezien.

 11. En @verkeer deskundige is nummer 3 die verwijst naar lampjes in de weg .
  De geleerde die in Alblasserdam al tig keren de plank hebben misgeslagen met hun deskundigheid zullen daar een heel andere mening over hebben , de tijd zal het leren.
  @verkeer deskudige. , expres of onbewust een letter vergeten 😉😊.

 12. @Socrates : op de Plantageweg richting Dam moet je bij vd Vlist gewoon stoppen als fietser, er staan duidelijk haaientanden op het fietspad. Dat automobilisten daar vaak voorrang geven is mooi meegenomen voor de fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *