SWEK: “Kom niet naar molens van Kinderdijk”; waslijst aan klachten over massatoerisme

KINDERDIJK – Bij de molens van Kinderdijk wordt maandag 22 april 2019, Tweede Paasdag, zoveel bezoekers verwacht, dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) adviseert om niet naar Kinderdijk te komen. “We raden aan om een andere dag uit te kiezen voor een bezoek aan Kinderdijk. De kans is aanzienlijk dat vandaag in de loop van de dag, net als gisteren, de losse ticketverkoop aan onze kassa’s wordt stilgelegd,” meldt de stichting op Facebook.

Verder meldt de SWEK: “ Het is al niet meer mogelijk om online tickets te kopen voor vandaag. Wie al eerder een e-ticket kocht, krijgt wel toegang tot onze bezoeklocaties. Bij grote drukte stoppen we de kaartverkoop om de doorstroom en veiligheid op onze bezoeklocaties te garanderen. Ook willen we onze gasten die al wel een ticket hebben gekocht, de beleving aanbieden waarvoor ze naar Kinderdijk zijn gekomen.”

Via sociale media wordt door omwonenden al dagenlang geklaagd over drukte door toeristen in Kinderdijk. Met name over parkeergedrag en rijgedrag op en langs de dijk zijn klachten. Walter den Ouden uit Nieuw-Lekkerland waarschuwde drie dagen geleden al met een filmpje op Facebook. “Nu al chaos! Handhaven gemeente Molenlanden? Nee hoor! Nu al levensgevaarlijk op een doordeweekse donderdag. Kijk nu al uit naar de feestdagen!”, aldus Den Ouden.

Ook is er vanuit Nieuw-Lekkerland commentaar op de mogelijkheid die er is om bij de Vletstraat te parkeren. Volgens buurtbewoners is het inmiddels een soort camping / camperplaats geworden. Datzelfde geldt volgens hen voor het IHC-terrein in Kinderdijk.

Op de dijk bij Kinderdijk en Alblasserdam gebeurden in de afgelopen week vier ongevallen. In drie gevallen waren daar toeristen bij betrokken. Op de West-Kinderdijk bij Alblasserdam ontstond blikschade. Dijkbewoonster Rebekka Barendregt schrijft onder de foto van het ongeval: “En wanneer er één toerist een molen ziet, trapt ‘ie op de rem. Met als gevolg: drie auto’s op elkaar.” Patricia Mooring vult aan: “Het is echt een crime dat stuk! Alles staat fout of dubbel geparkeerd. Maar nee, die krijgen geen boete. Wel de Nederlanders zonder gordel et cetera… ook niet goed maar toch.”

Vrijdagmiddag werd op de Molenstraat in Kinderdijk een Chinese toerist aangereden door een auto. De man stak volgens omstanders plotseling de dijk over en belandde op de voorruit van een Nieuw-Lekkerlander. De toerist raakte ernstig gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Regiobewoners kijken er niet raar van op dat er aanrijdingen plaatsvinden. Elly Struik schrijft: “Het moest er een keertje van komen. Kijken echt niet uit die Chinezen. Net zo als ze op de fiets zitten. Gevaar op de weg.”

Joanne de Groot-Kok: “Het moest er een keer van komen. Valt nog mee dat dit de eerste keer is. De toeristen denken dat de hele dijk voetpad is. Steken als een kip zonder kop gewoon overal over.” Corine van Dijk beaamt: “Ik moest eergisteren ook al vol in de remmen voor overlopende/rennende toerist. Hebben ze daar andere verkeersregels? Of nee helemaal geen regels.” En Denise Gerritsen schrijft: “Het is daar zo’n chaos aan het worden. Net als die onnodige pendelbussen… En oversteken zonder kijken.” Annemarie Calon Zwackhalen: “Kijkend door de camera letten ze geen moment op het verkeer. Gisteren en vandaag al hartstikke druk met toeristen op de weg.”

Volgens David Klijnjan is Kinderdijk ‘een bende’. “Wel profiteren van het geld, maar voor de rest nergens naar kijken. Die toeristen en ganzen zwermen als huisvuil over de dijk.”

36 reacties

 1. Moeten ze het Mercon terrein maar inrichten entree naar het molengebied. Parkeren, Camperplaatsen, souvenir winkels, horeca, plek zat.

 2. Alblasserdam afvoerputje van SWEK en Nieuw-Lekkerland.
  Hoe hebben ze dit kunnen toestaan?
  Overmatig belasten van de dijk in Alblasserdam.
  Aan de Veenweideweg in Nieuw-Lekkerland kan een parkeerplaats
  gemaakt worden voor wel duizend auto’s. Nu parkeerplaatsen in Alblasserdam?????

 3. En de gemeentes maar verder alles volbouwen en commercialiseren! Je kunt nu al Alblasserdam niet meer in- of uitkomen (op gewone dagen) en dan toch besluiten nog even een nieuwe wijk aan de dijk neer te plempen. De ambtenaartjes die op hun fietsjes naar het Gemeentehuis gaan hebben daar uiteraard geen last van…..

 4. Ik vraag me toch echt af, waar straks alle bezoekers van het zwembad moeten staan!! Het kan toch niet de bedoeling zijn, dat dit ten koste gaat van het zwembad?! Of wel??? Zijn de bezoekers aan Kinderdijk dan belangrijker???

 5. Idd lekkerlandse. Voorgaande jaren bij mooi weer werd er al volop geparkeerd in de straten in de omgeving van het zwembad. Word nu nog veel gekker. Straks de auto maar helemaal laten staan. Als je eenmaal weg bent geweest kun je aan de andere kant van het dorp parkeren…..
  Belachelijke situatie dit in lekkerland, kinderdijk en alblasserdam !

 6. dik parkeergeld vragen.
  Scheelt een berg, kost een beetje.
  😂😂😂 oud kinderzijker

 7. Ja het lijkt zo leuk die toeristen. Voorlopig wordt het nog steeds elk jaar erger. In elke wijk staan de autos met fietsen dragers, de campers, en fietsen toeristen. En de molenstichting kan zn eigen broek niet ophouden. Wij de overlast en zij niet de kosten eruit. Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig. Als het in dit tempo doorgaat kunnen we ons dorp niet eens meer normaal in. We staan nou al in de file, als een toerist een reigertje ziet en stopt voor een foto.

 8. Het loopt de spuigaten uit. Zelfs veiligheidsdiensten hebben moeite om daar te komen. Buiten dat kan je niet eens fatsoenlijk naar huis rijden. Ze rijden als debielen. Bezienswaardigheden of niet, zorg voor doorstroming. Degene die die tourbusparkeerplaats en die aanlegsteiger verzonnen heeft lacht zich de ballen uit zijn broek terwijl hij achter zn oor moet krabben.

  Buiten dat is het daar gewoon een natuurgebied en vogelbroedplaats. Moet die ook alweer naar de klote omdat er een paar dr klauw op willen houden?

  Drama situatie daar, dat was het al. Maar in de afgelopen jaren is het een helse chaos aan het worden… De locatie kon al weinig toerisme aan en dat hebben ze uitgebreid. Chapeau hoor! Honderden mensen over de zeik, maar zij zitten er warmpjes bij.

 9. Als je in Nieuw Lekkerland je auto niet in een vak parkeert dan krijg je s’nachts een boete.
  Als je als toerist langs de dijk of op de uitstapplaats van de bussen parkeert dan krijgen ze geen boete.
  Lang leve het beleid van Molenlanden, ga zo door dan kweek je nog meer ongenoegen.
  Er zijn een paar mensen die een vet salaris er aan overhouden, en de gemeenschap kan bijlappen aan de tekorten.

 10. Toeristen doen vanalles om een foto te maken! Zelf wilde ik in mijn auto een langzaam rijdende toerist inhalen op poldermolenweg richting oud alblas. Ik zag geen auto, motor, traktor oid. Zag gelukkig wel iets op de weg. Haalde niet in. Op de weg bleek een gehurkte toerist te zitten die een foto wilde maken van de molen!

 11. Voor het huis zitten, bakkie koffie, kijken wat er allemaal voorbij komt aan mooie ouwe auto’s, motoren en brommers. Wandelingetje, af en toe een toerist de goeie kant uit wijzen, ja hoor, geef die telefoon maar, maak ik een foto van jullie, ijsje halen bij De Klok, gezellig vol terras…
  Mij hoor je niet klagen.

 12. zit je lekker in je tuin,staan er ineens een paar chinezen naast je..wil je met je auto weg..moet iemand anders eerst ertussen springen op de dijk,anders sta je na 2 uur nog op je oprit vast.
  fietsen worden verhuurd aan mensen die niet kunnen fietsen.
  en nu is dr een chinees aangereden..en die is niet een beetje gewond…maar zeer ernstig.
  het is er de afgelopen jaren in kinderdijk niet leuker op geworden.
  en maar bouwen,en maar bouwen..een schuur hier,een bezoekerscentrum daar..alles voor de centen,en de bewoners van kinderdijk kunnen verrekken.

  het moet nu gewoon een keer klaar zijn…geen oeverloos geouwehoer…maar actie..en dan bedoel parkeer ruimte gaan maken,en vol is vol…

 13. De drukte in Kinderdijk duurt altijd tot 1 mei, dan is de Keukenhof dicht en wordt de drukte een hele hoop minder. Nu even spitsuur, maar even geduld, dan is de hele dijk weer van jullie! Wat zullen jullie dan weer blij zijn, haha!

 14. Ik sluit me volledig aan bij de LEKKERLANDER
  Hier moeten gemeentelijke vragen over gesteld worden
  Dit hadden ze kunnen aan zien komen te Druk in Kinderdijk
  Parkeer je zelf op de stoep omdat er geen parkeerruimte is krijg jij de bon …
  tevens hoe gaat het aankomende week verlopen als het IHC terrein bezet is door de eigen werknemers….
  Nou sterkte kinderdijkers en Nieuw lekkerlanders en Alblasserdammers ….

 15. De parkeerroute voor campers richting de Vletstraat valt deels samen met de enige fietsroute richting het zwembad. Hele horden jonge fietsers die straks zodra het zwembad weer open gaat, die afslag en de smalle straat gaan delen met die grote lompe campers. Ik hou m’n hart vast.

 16. Goh, het lijkt wel of een voorspellende gave heb, zie mijn bericht bij het wiegje! Hopelijk is de politiek ook wakker geschud nu. Hoe moet dat met calamiteiten zoals een brand, ongeval of ander medisch spoedgeval als de dijk volledig is geblokkeerd. Het moet eerst waarschijnlijk een keer goed mis gaan, voor er werkelijk iets gaat gebeuren.

 17. @vanDijk
  Dat wordt in de wandelgangen al decennia geroepen en was ook een super oplossing geweest .
  Alblasserdam baalt al ???jaren ervan dat de molens niet bij hun horen en voor de gemeente Molenwaard lijkt het een gevoelig puntje te zijn omdat dan de ingang van het molengebied in Alblasserdam ligt.
  De gemeente Alblasserdam wil wel mee profiteren van de toeristen die Kinderdijk bezoeken maar ziet blijkbaar liever dat de gemeente stampvol wordt gebouwd dan dat er grond beschikbaar is [Merconterrein] voor al de problemen van overlast die er nu zijn ontstaan.
  Wel heeft de gemeente bijna heel de haven gedempt met euro’s aan onzinnige projecten die nooit van de grond zijn gekomen.
  Iedere keer werd er weer een bureau ingeschakeld om een visie te maken voor één of ander project dat het dan weer niet haalde , kosten gemiddeld € 40-45.000,00 .
  Daarbij rijst de vraag waarom ze het terrein van Mercon voorlopig niet gebruiken voor campers e.d. zoals een aantal jaren geleden ?

  @lezer
  ”Van 21 maart 2019 tot en met 19 mei 2019 is Keukenhof dagelijks geopend” staat er op de site van de Keukenhof , dus al bijna 3 weken langer .
  Dan is er van ± eind Juni tot eind Augustus weer een drukke periode i.v.m. de zomervakanties waarbij er in Augustus een ware invasie is van veelal Italianen met hun campers .
  De overlast duurt dus wel iets langer dan wat u beschrijft .

 18. Je ziet toch nu al dat de lokale bestuurders dit probleem niet aankunnen.
  Ze trekken van alles uit de kast, het zet alleen geen zoden aan de dijk 🙂

 19. Ik dacht van de week ook te lezen dat er een nieuwe aanbesteding gaat komen voor de waterbus, en dat de provincie het niet nodig vond dat er nog een waterbus tussen Dordrecht en Kinderdijk gaat varen, is dit waar?dan zal het nog veel drukker worden op de dijk, met dank aan de provincie, die heeft ook het busvervoer al afgebroken.
  Maar ja de stemmen zijn al weer binnen,dus waar zal je je druk om maken?

 20. @ anne. Even terugkomend op uw reactie. Ik heb nergens gelezen dat de chinese toerist zeer ernstig gewond is. Wel dat hij met letsel aan hoofd gezicht rug en heup naar het ziekenhuis gebracht is.
  De bestuurder van de auto wil graag weten hoe het met de toerist is, maar komt via het tel nr dat hij van de politie kreeg niet verder.
  Mocht u er meer van weten dan vernemen we dit graag. Mijn tel nr is bekend bij peter stam.
  En zo u er niet meer van weet dan wij….. dan graag bij de feiten blijven.

 21. scheelt dat je zelf nooit op vakantie gaat, nooit iets bezichtigt, niemand van ons gaat kamperen dus wij veroorzaken zelf geen ‘toerisme’ elders, toch? Maar als er mensen onze kant op komen, dan is dat op eens een probleem. Gemeenten doen er zeker wat aan maar niet alles kan binnen een dag opgelost worden. Wees blij met een fietspad bovenop de dijk etc. Toerisme neemt in korte tijd ontzettend toe(wees blij dat we uit de economische crisis zijn). Geef de gemeenten een kans om orde op zaken te stellen en plannen uit te stippelen.

 22. @IJda valt gewoon te lezen in het bericht

  De toerist raakte ernstig gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

  Dus feit is dat het hier boven gewoon te lezen is.

 23. IHC Merwede had enige tijd geleden het plan om hun parkeerterrein te vergroten.
  Het plan was om daar bovenop een aantal parkeerdekken te realiseren.
  Helaas is het plan niet doorgegaan vanwege terugloop van de winstomzet.
  Als de gemeente hier aan zou bijdragen dan zou dit alsnog te realiseren zijn!
  In het weekend mogen de toeristen daar reeds parkeren zonder kosten.
  De kosten kunnen dan terug verdiend worden door hoge parkeertarieven.
  Dit kan uitgewerkt worden als IHC en de Gemeente Nw.-lekkerland hier wat inzien.
  ZIE HIER DE OPLOSSING VOOR DER PARKEER OVERLAST!!

 24. @IJda , even het bericht lezen van 19 April en de foto met de auto erop bekijken , bij deze impact kom je er niet van af met een blauwe plek op je hoofd .
  En lees het eerste deel van je eigen reactie nog eens even voor je een conclusie trekt dat hij niet ernstig gewond zou zijn.

 25. @IJda, Pino, Anne, Loretta: ik snap de verwarring inderdaad wel een beetje. In het eerste bericht heb ik het woord ‘flink’ gebruikt en in het tweede bericht ‘ernstig gewond’. Het is allebei waar. In het eerste bericht waren de exacte verwondingen nog niet bekend en in het tweede bericht was daar intussen meer informatie over bekend. Het letsel bestaat namelijk, voor zover ik heb begrepen, uit meerdere breuken in onder meer het gezicht, waarbij de hersteltijd zes weken of langer is. Ook was de man verminderd aanspreekbaar. Die optelsom resulteert erin dat de persoon in politietermen ernstig gewond is.

 26. @AJ, Wees blij dat we uit de economische crisis zijn? Ik neem aan dat jij het nieuws niet volgt. Want na het zoet komt nu het zuur heeft onze regering ons verteld een week geleden. Als ik op vakanie ga betaal ik overal voor en hoge prijzen ook. Nog nooit ben ik gratis gebracht naar een acropolis of iets. Wil jij nou gaan beweren dat jij dat wel mee maakt ofzo. De gemeente kans geven om orde op zaken te stellen? die kans hebben ze al gehad en verziekt. Domme mensen die ons laten betalen om onze overlast gevers gratis te vervoeren. Het wordt tijd dat je even terug op aarde komt je schijnt er nou toch boven te vliegen

 27. @peter. Dankjewel ! Dit was info die wij dus niet hadden.
  En @loretta, ik hoop dat je begrijpt dat als wij van de politie horen dat de man aanspreekbaar is en gewond, we ons nu afvragen hoe ernstig ? En ik heb nooit beweerd dat dat niet “zeer ernstig” kan wezen.
  We willen alleen graag de toestand van de man weten. En vreemd genoeg kon de politie op het daarvoor bedoelde tel nr, over het hele geval niets vertellen…
  Maar we proberen verder.

 28. Wat mij verbaast (of eigenlijk niet) is het gebrek aan visie en daadkracht in de gemeente en bredere regio om de grote stroom aan toeristen echt goed te beheersen en te zorgen dat én de bewoners kunnen genieten van het feit dat ze in Kinderdijk wonen én de toeristen een fijne tijd kunnen hebben bij de molens.

  Deze stroom aan toeristen is geen verrassing en is ook niet opeens gebeurt van maandag op dinsdag. Massatoerisme is een trend die al jaren bezig is en nog veel groter zal worden. Het hebben of huren van een camper is ook al jaren een trend. Als je wacht tot de overlast er is voor je iets onderneemt is het te laat.

  Zorg dus voor grote, goed aangegeven parkeerplekken voor auto’s en campers in de omringende gemeenten vanwaar je met een pendelbus (of boot?) naar de molens gaat. Natuurlijk heb je dan niet genoeg aan 3 pendelbussen maar het geeft veel minder overlast dan nu. Het gebruik van zo’n parkeerplek kun je stimuleren of afdwingen: stimuleren door een combiticket aan te bieden van parkeerkaartje + molenticket voor een bepaald (kortings-) bedrag. Afdwingen door zelfs een slagboom ergens neer te zetten en alleen bewoners met een vergunning toe te laten of zonder slagboom maar door zeer scherp te handhaven. Ik denk hierbij aan wat ze in Frankrijk gedaan hebben met Mont Saint Michel, het kasteel-eiland. Daar kun je nu met je auto niet meer naartoe rijden maar je wordt ongeveer een kilometer voor het eiland allemaal naar grote parkeerplaatsen geleid vanwaar je in een pendelbus naar het eiland gebracht wordt.

  Ik weet dat veel mensen bij al deze verhalen het nostalgische/ouderwetse van de molens verloren zien gaan. Dat klopt denk ik ook wel. Ik denk/weet alleen dat als je dit alles niet goed regelt (lees: als gemeente grootse plannen maakt en investeert), de overlast alleen maar erger gaat worden. Toeristen zullen blijven komen.

 29. @P.J.
  Je schrijft ”Afdwingen door zelfs een slagboom ergens neer te zetten en alleen bewoners met een vergunning toe te laren”?
  Verklaar je nader . . . . . !

 30. Foto 2 is niets bijzonders met al de auto’s die zijn geparkeerd op ‘t Schoordijk .
  De Lekdijk stond daar 30-40 jaar geleden ook al helemaal vol op de zaterdagmiddag als de molens allemaal draaiden .

 31. Meermaals bij overleg van de gemeente Alblasserdam geweest omtrent aanpak toeristen stroom geweest. Een burger hoeft niet altijd gelijk ge hebben maar redelijker wijs luisteren is schijnbaar erg moeilijk. Had het voorgesteld om gemeente Ridderkerk er bij te betrekken. Maak bij de jachthaven een parkeerplaats met wat voorzieningen en laat het veer Vice Versa daar oversteken naar het Mercon terrein, nu dit terrein nog in ontwikkeling is vrij gemakkelijk in te passen. De cruiseschepen kunnen gewoon op de bestaande plaats aanmeren en de auto gasten Ridderkerk. De gemeente Ridderkerk hoeft geen verkeershinder te ondervinden, afslag a15 Rotterdamseweg is een prima route.
  Volgens mij is er dan een groot probleem opgelost. Maar ambtenaren schijnen heel anders te denken.

 32. Yep lekker handig janjak, pas gelijk de borden op de snelweg enz even aan ook, dan kan de toerist kiezen waar ie heen moet 🙂
  Eén bus, de jachthaven én het pontje staan vol.
  De enige oplossing, het Mercon terrein hebben ze verpatst aan een projectontwikkelaar.
  Dat zullen ze ook wel doen mocht IHC ooit op de fles gaan.
  Elke simpele ziel kan wethouder worden, nu nog proberen na te denken.
  Rest nog dat wijkje bij de pont naar Krimpen, is de perfecte plek, alleen nog wat mensen onteigenen 🙂

 33. @Pom.
  Wat doe jij een rare praat zeg , wethouder worden en dan nog moeten nadenken !
  Dit is gewoon praat tegen beter weten in , je weet wel beter , 😉 , 😆.
  Wethouders denken namelijk nooit die drammen tegen beter weten in hun zin door.

 34. @janjak
  Bij de Keukenhof hebben ze nog een groot parkeerterrein , dan heb je alleen nog een beetje drukte van de pendelbussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *