KINDERDIJK – Bij de molens van Kinderdijk wordt maandag 22 april 2019, Tweede Paasdag, zoveel bezoekers verwacht, dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) adviseert om niet naar Kinderdijk te komen. “We raden aan om een andere dag uit te kiezen voor een bezoek aan Kinderdijk. De kans is aanzienlijk dat vandaag in de loop van de dag, net als gisteren, de losse ticketverkoop aan onze kassa’s wordt stilgelegd,” meldt de stichting op Facebook.

Verder meldt de SWEK: “ Het is al niet meer mogelijk om online tickets te kopen voor vandaag. Wie al eerder een e-ticket kocht, krijgt wel toegang tot onze bezoeklocaties. Bij grote drukte stoppen we de kaartverkoop om de doorstroom en veiligheid op onze bezoeklocaties te garanderen. Ook willen we onze gasten die al wel een ticket hebben gekocht, de beleving aanbieden waarvoor ze naar Kinderdijk zijn gekomen.”

Via sociale media wordt door omwonenden al dagenlang geklaagd over drukte door toeristen in Kinderdijk. Met name over parkeergedrag en rijgedrag op en langs de dijk zijn klachten. Walter den Ouden uit Nieuw-Lekkerland waarschuwde drie dagen geleden al met een filmpje op Facebook. “Nu al chaos! Handhaven gemeente Molenlanden? Nee hoor! Nu al levensgevaarlijk op een doordeweekse donderdag. Kijk nu al uit naar de feestdagen!”, aldus Den Ouden.

Ook is er vanuit Nieuw-Lekkerland commentaar op de mogelijkheid die er is om bij de Vletstraat te parkeren. Volgens buurtbewoners is het inmiddels een soort camping / camperplaats geworden. Datzelfde geldt volgens hen voor het IHC-terrein in Kinderdijk.

Op de dijk bij Kinderdijk en Alblasserdam gebeurden in de afgelopen week vier ongevallen. In drie gevallen waren daar toeristen bij betrokken. Op de West-Kinderdijk bij Alblasserdam ontstond blikschade. Dijkbewoonster Rebekka Barendregt schrijft onder de foto van het ongeval: “En wanneer er één toerist een molen ziet, trapt ‘ie op de rem. Met als gevolg: drie auto’s op elkaar.” Patricia Mooring vult aan: “Het is echt een crime dat stuk! Alles staat fout of dubbel geparkeerd. Maar nee, die krijgen geen boete. Wel de Nederlanders zonder gordel et cetera… ook niet goed maar toch.”

Vrijdagmiddag werd op de Molenstraat in Kinderdijk een Chinese toerist aangereden door een auto. De man stak volgens omstanders plotseling de dijk over en belandde op de voorruit van een Nieuw-Lekkerlander. De toerist raakte ernstig gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Regiobewoners kijken er niet raar van op dat er aanrijdingen plaatsvinden. Elly Struik schrijft: “Het moest er een keertje van komen. Kijken echt niet uit die Chinezen. Net zo als ze op de fiets zitten. Gevaar op de weg.”

Joanne de Groot-Kok: “Het moest er een keer van komen. Valt nog mee dat dit de eerste keer is. De toeristen denken dat de hele dijk voetpad is. Steken als een kip zonder kop gewoon overal over.” Corine van Dijk beaamt: “Ik moest eergisteren ook al vol in de remmen voor overlopende/rennende toerist. Hebben ze daar andere verkeersregels? Of nee helemaal geen regels.” En Denise Gerritsen schrijft: “Het is daar zo’n chaos aan het worden. Net als die onnodige pendelbussen… En oversteken zonder kijken.” Annemarie Calon Zwackhalen: “Kijkend door de camera letten ze geen moment op het verkeer. Gisteren en vandaag al hartstikke druk met toeristen op de weg.”

Volgens David Klijnjan is Kinderdijk ‘een bende’. “Wel profiteren van het geld, maar voor de rest nergens naar kijken. Die toeristen en ganzen zwermen als huisvuil over de dijk.”