ALBLASSERDAM – Deze week is het boek ‘Sterk Spul’ van Celine Frank (21) uit Alblasserdam gepresenteerd in Landvast. Tijdens de presentatie bracht Celine een zelfgeschreven lied ten gehore (zie filmpje). Een vorm van kanker kostte Celine als baby haar beide ogen, waardoor zij vanaf die tijd volledig blind is. Later in haar leven kreeg zij voor de tweede keer kanker: een bottumor in het bekken met uitzaaiingen naar haar longen. In ‘Sterk spul’ schrijft Celine over de keiharde werkelijkheid, de allesoverheersende wil om te leven, de kracht, het optimisme en de angsten van een zestienjarig meisje met kanker. De titel refereert aan de chemotherapie, maar ook aan Celine zelf: een sterke, jonge vrouw, positief ingesteld met een grote dosis strijdvaardigheid. Het is gevoelig, maar ook nuchter geschreven, met genoeg humor en veel moed. Door haar verhaal te vertellen, hoopt Celine anderen te kunnen laten zien hoe waardevol het leven is.

Tijdens de presentatie in Landvast bracht Celine haar eigen lied ten gehore. Verder overhandigde wethouder Dorien Zandvliet aan Celine een hardcover exemplaar van ‘Sterk Spul’. Daarnaast kreeg de Alblasserdamse een versie van haar boek in brailleschrift.

Het boek Sterk Spul is mede tot stand gekomen door ondersteuning van KIDS Alblasserdam. Alblasserdamse kinderen die een wens, idee, talent of droom hebben en niet weten via welke weg of met welke middelen ze het gewenste voor elkaar moeten krijgen, kunnen zich richten tot KIDS Alblasserdam.

Het boek van Celine is vanaf vandaag te koop via haar website www.sterkspul.com. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar KIKA.

Ik ben Celine. Samen met mijn tweelingzus ben ik geboren op 4 juli 1997. Een rustige kraamtijd was onze ouders niet gegund, wat misschien ook wel logisch is met een tweeling, maar in ons geval lag dat iets anders… Bij ons werd namelijk al vrij snel na de geboorte een retinoblastoom (tumor op het netvlies) in beide ogen geconstateerd. Al gauw werd duidelijk dat ik in ieder geval één oogje zou moeten missen. Met chemotherapie werd geprobeerd mijn andere oog te behouden, maar dat gaf niet het gewenste resultaat. Vanaf dat moment moest ik leven zonder zicht. En dat ging me vrij goed af, al zeg ik het zelf! Zwemmen, fietsen, rennen, schaatsen, het koste me allemaal niet meer moeite dan mijn leeftijdsgenootjes. Ik leerde heel gemakkelijk en ik had het prima naar mijn zin op het VWO. Jullie voelen hem al aankomen… Er kwam een dag waarop alles anders werd. Op 8 januari 2014 belandde ik op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Ik liep al een aantal weken rond met pijn en ik was het meer dan zat. Artsen troffen een grote tumor aan in mijn bekken en ontdekten de volgende dag dat er uitzaaiingen waren naar mijn longen. Het bleek te gaan om een osteosarcoom, een bottumor. Ik begon aan een lang traject van chemokuren en operaties, en aan het schrijven van een blog. Ik wilde iedereen die met mij meeleefde persoonlijk op de hoogte brengen van alles wat ik meemaakte, maar de kring van lieve mensen om mij heen was te groot om dat via de telefoon te doen. Zo ontstond het blog, ‘power for a flower’. Die naam heb ik bedacht naar aanleiding van de Kanjerketting. Elk kind met kanker krijgt een ketting waaraan bij iedere gebeurtenis een kraal geregen wordt. Zo zijn er kralen voor Chemokuren, bloedtransfusies, spoedopnames, het inbrengen van een sonde, goede dagen, slechte dagen en nog veel meer. De kraal die staat voor het einde van de behandeling is een bloem, en die hoopt natuurlijk elk kind te krijgen. Die bloem krijg je niet zomaar en daarom is de naam van het blog dus: power for a flower!