Advertorial
PAPENDRECHT – In zalencentrum De Palm te Papendrecht is zaterdag 13 april 2019 een speciale uitvaartbeurs gehouden, waarbij allerlei onderdelen van de uitvaartzorg, begrafenis, crematie en nazorg aan bod kwamen en mensen ideeën op konden doen voor hun laatste wensen. Enkele honderden mensen bezochten de stands van de 45 exposanten. De uitvaartbeurs is een initiatief van Tineke van der Jagt die met deze gratis toegankelijke beurs een extra tintje wilde geven aan het 25-jarig jubileum van haar onderneming in begrafenis- en crematieverzorging. “Ik wil mensen met deze beurs informeren en inspireren,” aldus Van der Jagt.

Bakfiets
De 45 exposanten gaven tussen 10.00 en 16.00 uur acte de présence, met onder meer een breed assortiment kisten, sieraden, bloemen maar ook muziek. Op het plein voor zalencentrum De Palm stonden onder andere koetsen, rouwauto’s, een speciale bakfiets en een uitvaartbus opgesteld. Binnen in De Palm werden de bezoekers persoonlijk welkom geheten door Tineke van der Jagt.

Portret-urn
De bezoekers kregen vervolgens, als ze dat wilden, een wensenboekje. Daarin kunnen ze thuis op hun gemak voor zichzelf nog eens te noteren hoe ze de eigen uitvaart graag ingevuld zien. Op de beurs konden de bezoekers bijzondere sieraden vinden om herinneringen aan een overledene in te bewaren, maar ook bijvoorbeeld een urn met aan de buitenzijde een silhouet van het gezicht van de dierbare. Door een lamp op de portret-urn te richten, verschijnt er achter de urn de schaduw van het gezicht van de overledene.

Steenhouwer
Daarnaast toonde een steenhouwer wat er allemaal mogelijk is aan materialen, vormen en afbeeldingen voor grafstenen en beantwoordde een notaris vragen op het gebied van bijvoorbeeld nalatenschap.

Eerste begrafenisonderneemster in Alblasserwaard
De onderneming van Tineke van der Jagt bestaat 25 jaar. “Ik woonde 25 jaar geleden nog in Nieuw-Lekkerland en was destijds de eerste vrouwelijke begrafenisonderneemster van de regio. Tineke woonde in Nieuw-Lekkerland met haar gezin en werkte als pedicure, sportmasseuse en tandartsassistente. Door het bijwonen van diverse uitvaarten, merkte Tineke dat de uitvaartbranche toch wel een mannenwereld was. Haar belangstelling was gewekt en ze vond het bij uitstek een beroep voor vrouwen. Zij was van mening dat vrouwen nog wat meer op de finesses en op de persoonlijke benadering van een uitvaart letten. “Vrouwen hebben doorgaans meer inlevingsvermogen en letten ook op de kleine dingen”, aldus Tineke. Ze ging op zoek naar de mogelijkheid om een cursus voor uitvaartzorg te volgen en die was er. Toen bleek ook dat er van de 150 deelnemers slechts drie vrouwen de cursus volgden. Tineke behaalde haar diploma ruim 25 jaar geleden en startte haar eigen Begrafenis- en Crematieverzorging.

Persoonlijk
Door mond-tot-mondreclame kwamen mensen uit de regio aan het adres van Tineke en ontdekten dat er heel veel mogelijk is voor het houden van een persoonlijke en respectvol verzorgde uitvaart. Zoals Tineke zelf ook aangeeft: “Als de laatste zorg de beste moet zijn”. Of de uitvaart vanuit de aula op de begraafplaatsen van Alblasserdam of Papendrecht wordt georganiseerd, of een afscheid met opbaring in kleine kring bij mensen thuis. Het kan allemaal en tijdens de gesprekken vooraf met nabestaanden helpt Tineke hen met ideeën om een mooi, waardig, respectvol of bijzonder afscheid te houden. Zo heeft ze een afscheidsdienst in Natuurgebied De Biesbosch begeleid maar ook een dienst aan de Maas te Rotterdam. Daarbij zijn niet alleen de wensen van de overledene belangrijk maar ook hoe de nabestaanden het afscheid graag zien. “Het is uiteraard heel verschillend of een overledene jong is of de leeftijd heeft van in de 90. Waarom zou je in het laatste geval niet blijmoedig terugkijken op een mooi en afgerond leven met vele herinneringen. Ook daar helpen wij nabestaanden bij”, aldus Tineke.

Zoon Jeroen
In de afgelopen jaren is haar onderneming flink gegroeid met onder andere eigen verzorgers. Ze wordt verder bijgestaan door haar zoon Jeroen van der Jagt, die met name achter de schermen heel veel organisatorische werkzaamheden verzorgt, en door de beide uitvaartleidsters Petra Bos en Joyce van Driel. Haar zoon Jeroen kreeg in de loop van de jaren steeds meer belangstelling in de begrafenis- en crematieonderneming en wilde zelf zijn steentje daaraan bijdragen. “Jeroen is breed inzetbaar en soms neemt hij de algehele leiding op zich’, aldus Tineke.

Eigen uitvaartcentrum
Begin jaren 90 ging Tineke voor haar flink groeiende onderneming op zoek naar een eigen uitvaartcentrum. Het lukt niet om deze in de omgeving van Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam of Papendrecht te vinden. Ze ontdekte op een industrieterrein in Dordrecht een mooi pand dat bijzonder geschikt bleek om daar een uitvaartcentrum te realiseren met aparte familiekamers waar nabestaanden bij elkaar kunnen komen en waar de overledene opgebaard kan worden. Dit centrum is gevestigd aan de Jan Valsterweg en dat is op enkele minuten afstand van Papendrecht.

Daarnaast heeft Tineke lezingen gegeven over haar zeer persoonlijke benadering van de uitvaartzorg om aan te geven dat een laatste afscheid op velerlei manieren vorm kan worden gegeven. “Je geeft bij een mooie, bijzondere en/of plechtige uitvaart die ondersteuning die de familie op weg helpt bij de verwerking van het verlies. Juist de persoonlijke benadering en het aanvoelen wat de familie en/of nabestaanden willen, is daarbij zo belangrijk”, geeft Tineke aan. Het is echter geen 9 tot 5 baan en de telefoontjes gaan alle dagen en eigenlijk 24 uur per dag door. En soms is het ook voor haar moeilijk om haar emoties in bedwang te houden: “Die tracht ik dan zoveel mogelijk onder controle te houden zodat ik de familie/nabestaanden kan ondersteunen waar dat nodig is”.

Beurs
Al eerder heeft Tineke het initiatief genomen om een uitvaartbeurs te houden en de belangstelling daarvoor zo’n vijf jaar geleden, bracht haar op het idee om nu vanwege het 25 jarig jubileum van haar begrafenis- en crematieonderneming weer een dergelijke beurs te organiseren. De vorige beurs was in Dordrecht en dit keer wilde ze heel graag de Alblasserwaard erbij betrekken.  Daarom viel de keuze voor deze beurs op Papendrecht.

Voor meer informatie: www.vanderjagtuitvaart.nl.

Tekst: Nelly van Dijk en Peter Stam. Foto’s: Peter Stam.