ALBLASSERDAM – Er lijkt nog niet veel gebruik gemaakt te worden van de nieuwe fietsparkeervoorziening op de hoek Plantageweg / Van Eesterensingel in Alblasserdam. In de afgelopen maand zijn daar, ter hoogte van Plantage45, zogenoemde ‘nietjes’ neergezet, waar fietsers, die met de bus hun weg vervolgen, hun rijwiel tegenaan kunnen stallen. De fietsnietjes werden geplaatst, naar aanleiding van overlastmelding over de hoeveel fietsen bij de bushalte.  Gemeenteraadslid Arie van ’t Zelfde vroeg daar onlangs aandacht voor en concludeerde dinsdag 9 april 2019 tijdens de commissievergadering grondgebied in Alblasserdam: “Ik heb moeten constateren dat, ondanks de maatregelen, de fietsers erg lui zijn en het liefst hun fiets ín het bushokje zetten. Kunnen we ervoor zorgen dat men gebruik gaat maken van de rekken die er staan?”

Wethouder Verheij stelde voor om fietsers via de media op te roepen om gebruik te maken van de nieuwe parkeerplekken voor fietsen. “Als er weer over wordt geschreven, denk ik wel dat dit helpt.”

Briefjes ophangen
Van ’t Zelfde vroeg zich af of er daarnaast nog geregeld kan worden dat bijvoorbeeld ‘stadswachten’ / BOA’s briefjes aan de fietsen opgehangen kunnen worden met de boodschap dat er aan de overkant van de weg geparkeerd kan worden. Dat zag de wethouder voorlopig niet zitten. “Ik denk dat we hier als overheid verder geen rol in hebben.”

Bus naar Rotterdam
Sinds december staan er bij de bushalte bij de Van Eesterensingel veel meer fietsen dan voorheen. Dit heeft volgens raadslid Van ’t Zelfde te maken met het feit dat er op veel plekken in Alblasserdam geen directe busverbinding is met Rotterdam. Van ’t Zelfde vertelde bij een vorige vergadering: “Wat gebeurt er nu: mensen komen met hun fiets naar de bushalte op de hoek Van Eesterensingel / Plantageweg en zetten daar hun fiets neer. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Er worden fietsen vlakbij het zebrapad geplaatst. Vallen daar fietsen om, dan kan er echt niemand meer overheen. De situatie dijt alsmaar uit. Er staan zelfs al fietsen voor de woningen en op het voetpad.”