ALBLASSERDAM – Om de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam levend te houden, hebben basisschoolleerlingen van de Ds. Joannes Beukelmanschool maandag 8 april 2019 het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam geadopteerd. Leerlingen van de groepen zeven en acht legden samen met de burgemeester een krans. Dit deden zij nadat het taptoesignaal het geklonken en er twee minuten stilte waren gehouden. Verder werden er door de kinderen en door een aantal veteranen, bloemen bij het monument gelegd.

Met een project op school bereidden de kinderen zich in de afgelopen weken op de adoptie voor. Hierbij maakten zij onder andere gebruik van lesmateriaal dat is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tijdens de bijeenkomst op maandag 8 april in Cultureel Centrum Landvast gaven de leerlingen een presentatie over wat zij hebben geleerd van het project. Burgemeester Jaap Paans opende deze bijeenkomst met een welkomstwoord. Na de presentatie liepen de leerlingen en alle genodigden in een gezamenlijke tocht naar de Polderstraat om door middel van een kranslegging symbolisch de adoptie te aanvaarden.

Traditie
‘Adopteer een monument’  is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Zo leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project.